fbpx


Geen categorie

Voor Vlaanderen, Volk en Führer

De motivatie en het wereldbeeld van Vlaamse collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog. 1940-1945
Titel
Voor Vlaanderen, Volk en Führer
Auteur
Aline Sax
Uitgever
Manteau
ISBN
9789022327517
Aantal bladzijden
430
Prijs
€ 24.95
Koop dit boek online

Blijkt dat de meeste van de collaborateurs jongeren waren uit lagere klassen – werkloos, lagere economische groepen; mannen en weinig geletterd. De sociaaleconomische context van die jonge mannen was vaak de drijfveer om te kiezen voor collaboratie: overleven tot winstbejag. Want deel uitmaken van pakweg de Fabriekswacht – en dus werken voor de bezetter – betaalde nu eenmaal goed. Een andere reden voor die jonge mannen was om vanaf 1942 te kiezen voor collaboratie eerder dan voor verplichte tewerkstelling in Duitsland.Niet enkel persoonlijke redenen duwde hen in de armen van nazi-Duitsland, maar ook ideologische. De overgrote meerderheid (68 %) had wel degelijk sympathie tot grote bewondering voor Hitler-Duitsland.Dit boek is een ‘must’ voor de liefhebbers van het onderwerp. De auteur citeert uitvoerig – soms te, met te veel herhalingen – uit brieven en andere egodocumenten en tekende een mooie staalkaart van de (evolutie van de) motieven van de onderzochte collaborateurs.Alleen, in de pers wordt veralgemeend. De studie gaat niet over ‘dé collaborateur’, maar over de op basis van het strafrecht gestrafte collaborateur. Dit gaat niet over de Davidsfondsvoorzitter of het VNV-lid dat later ‘slachtoffer’ werd van de epuratie. Een belangrijke nuance.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk