fbpx


Communautair
#RedTogether

#RedTogether, vluchten kan niet meer
Onlangs zag ik een Belgische vlag uithangen met een biermerk er middenin en ik dacht, zou het opnieuw voetbal zijn? En ja hoor, het WK is begonnen. Ik ben al geen grote voetbalsupporter, en die tricolore drukte maakt het er niet beter op. Chris Van den Abeele, de man waarvan ik hoop dat hij het nieuws leest als ik ’s nachts onderweg ben, tweette:

Van die hoesjes waren we lang bespaard, maar de eerste heb ik ondertussen gespot. In de folder van de supermarkt zag ik tricolore prullaria als hoedjes, Hawaïaanse bloemenkransen, vlagjes, vlaggen en op de koop toe is er zelfs een biermerk dat zijn naam veranderde in Belgium. Nou moe. Met zo’n pilsje zal u me niet zien, ik drink liever trappist, maar in dit geval zelfs liever Heineken als ik dan toch mag kiezen. En neen, met zo’n tricolore hoedje op zal u me niet zien, noch in een truitje van de Rode Duivels, excuus, Red Devils. Ik weet wel dat de Belgische vlag enkel nog een voetbalvlag is, maar dank u, geen dank.

Om me met de neus op de feiten te drukken kreeg ik van het dienstenchequebedrijf dat onze poetshulp regelt een vlag cadeau. Een driekleur jawel. Bovenaan de tekst ‘Go Belgium’ een tekening van een voetballend leeuwtje en onderaan in sierlijke letters ‘Belgique – België’. Ik heb ze aan mijn zoon meegegeven naar school om er iemand van zijn vriendjes blij mee te maken. Hijzelf wou ze ook niet, een goede opvoeding heet dat. Ik vraag me trouwens af wat zo’n belgicist vindt van die driekleuren met reclame op. Zou dat in andere landen, waar de vlag echt een nationaal symbool is, ook bestaan?

Vakantie, Oranje of accomodatie

Vlaams Nationalisten die, anders dan ikzelf, toch voetbalfan zijn, hebben verschillen strategieën om een periode waarin de Red Devils spelen, door te komen. Er zijn er die op reis gaan. Liefst naar een land dat niet deelneemt aan het WK. Of er zijn er die supporteren voor Oranje. Onder het mom dat we allemaal Nederlander zijn, of gewoon om tegendraads te zijn. Die hebben in het verleden veel plezier gehad aan die strategie. De jongste tijd was de vreugde iets minder. Ik heb me laten vertellen dat Nederland niet geselecteerd is voor het WK 2018, dus deze keer valt deze mogelijkheid af.

Er zijn er voor wie supporteren voor ‘de Hollanders’ dan weer een brug te ver is. Die volgen het advies van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA en ook Vlaams nationalist). Die vertelde tijdens een voetbaltalkshow bij een vorig tornooi dat de Rode Duivels nu eenmaal de ploeg met de meeste Vlamingen waren, en dus supporterde hij voor hen. Tja, hij moest iets zeggen. Met een tricolore ‘Belgium’-sjaaltje is hij, naar mijn weten, nog nooit gespot (foto’s zijn altijd welkom).

#allTheWay

Er zijn er ook die dan maar… all the way gaan. Er is maar om de twee jaar een internationaal tornooi, en samen supporteren is tof! Ze maken een halve bak Belgium soldaat en daarna kan het hen geen barst meer schelen wat ze aanhebben of roepen. Dus op die tricolore mutsen, sjaals, strepen, en wat er ook te vinden is. De kater is voor later! Van de match herinneren ze zich meestal niet zo veel meer, foto’s kan je wissen en een slecht gevoel heb je toch (door die Belgium). Met een gevoel van de ‘worst hangover ever’ hijsen ze zich weer in het gewone leven. De grijns van de vrienden als ze nog eens over Vlaanderen beginnen, die nemen ze er bij. Het recht om vergeten te worden, geldt niet in het echte leven. Maar kermis is een geseling waard.

#RedTogether

Pas op, die hele Red Devils-gekte heeft me even blij gemaakt. Toen ik de eerste keer de hashtag #RedTogether zag, dacht ik even dat er eindelijk actie werd ondernomen tegen de wereldwijde discriminatie van roodharigen. Wat een ontgoocheling toen het de opvolger bleek te zijn van #TousEnsemble. De officiële hashtag van de Red Devils aka Team Belgium. Engels is de nieuwe Belgische norm. Nederlands is niet internationaal genoeg voor de marketing, Frans jaagt mensen zoals mij op hun paard, dan maar Engels. ‘Go Belgium’! Waar is die emoji met die rollende ogen?

Ach, maakt u zich in mij maar geen zorgen. Ik overleef het wel. Dva wodka spassiba. Het is mijn eigen schuld, ook altijd overal een mening moeten over hebben. Dan nog liefst een tegendraadse. Nooit eens lekker meelopen met de massa. Wel, dat hebt u fout! Ik geniet met volle teugen van de massa tijdens De Ronde van Vlaanderen. Hoe de duizenden supporters (van over de hele planeet) op de hellingen met een Vlaamse Leeuw staan te zwaaien (zonder biermerk of ander merk opgedrukt, gewoon een Vlaamse Leeuw!). In die massa ga ik graag op. De koers is van ons!

Wablief? Wordt de start van de Tour met een week uitgesteld door het WK voetbal? #HetZalTochNietWaarZijnZeker nog dva Wodka spassiba!


Deze tekst verschijnt ook als opinie op vrtNWS.be

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.