fbpx


Actualiteit, Binnenland

Moet N-VA de regering doen vallen?

Als Bart De Wever het aan mij kwam vragen ...


regering

Terwijl Carl Devos, professor in voorspelkunde, zich bezighoudt met de vraag of N-VA de regering zál doen vallen, en daarbij om de twee dagen van mening verandert, mijmer ik over de vraag of N-VA de regering móet doen vallen. ’t Gaat over Marrakesh natuurlijk. Als daar straks op de deur wordt geklopt, en het is niet de Sint, maar Bart De Wever die op de drempel staat, wat zal ik dan zeggen?
Clerick, man, gij hebt altijd zo’n goede raad. En gij hebt verleden week een stuk tegen dat Marrakesh-pact geschreven. Vertel mij eens wat ik moet doen? De regering doen vallen?

–  Tja, euh …

–  Heel mijn partij is tegen dat pact, en vijfenzeventig procent van de Vlamingen ook, maar Michel heeft een paar maanden geleden beloofd om het pact te ondertekenen. Die jongen kan moeilijk terug. De Walen zouden hem uitlachen.

–  Tja, euh …

–  En binnen de regering krijgen we onze zaak niet verkocht. Kerstmis komt eraan en dan staat Kris Peeters klaar om soep, wierook en mirre uit te delen aan elke illegaal die binnenkomt. Alexander De Croo gaat desnoods met de fiets naar Marrakesh om als het moet zelf zijn handtekening te zetten. Ze doen het om mij te jennen geloof ik.

–  Tja, euh …

–  We hebben Fernand Keuleneer gevraagd om het volgende week te komen uitleggen in de Kamercommissie. Zou dat helpen?

–  Dé Fernand Keuleneer?

–  Ja, slecht karakter, maar goeie jurist. Zou dat helpen om de andere partijen over de streep te trekken?

–  Tja, euh …

Pieter Bauwens schrijft op Doorbraak dat de helft van mijn kiezers overloopt naar Vlaams Belang als ik Michel laat ondertekenen. Maar als ik Michel laat struikelen, wil geen enkele partij na de verkiezingen met ons in een regering.

–  Tja, euh …

–  En als de volgende regering er één is zonder N-VA, dan zal het met de immigratie misschien niet veel erger worden, maar het zal zeker ook niet beteren. Maggie en Theo hebben hun best gedaan, maar het was dweilen met de kraan open. Er moet voor die immigratie een heel nieuw kader geschapen worden. Ik zie dat niet gebeuren zonder N-VA.

–  Tja, euh …

–  Maar als we toegeven op Marrakesh hebben we de eerste manche al verloren. En dan verliezen we ook nog eens al die stemmen.

–  Tja, euh …

–  En als we dan het kleine broertje in de regering zijn, zullen we ook niet veel aan dat nieuwe kader kunnen doen.

–  Tja, euh …

–  Misschien moet ik het er maar op wagen. Als ik nu eens zeker wist dat CD&V hun oud-minister Reginald Moreels naar voren zou schuiven in de volgende campagne. Dat zou goed zijn voor ons. ‘Opener grenzen zijn een morele must,’ zegt hij in De Zondag. Dat is duidelijke taal, en hoe duidelijker, hoe beter voor ons. Denk je dat CD&V die Moreels naar voren zal schuiven?

–  Nee. Dat dat geloof ik niet.

–  En die vijvenzeventig procent van de Vlamingen die tegen Marakesh zijn, gaan die allemaal voor ons stemmen?

–  Nee. Dat geloof ik ook niet.

–  Wel, wat moet ik dan doen?

–  Tja, euh …

–  Ik zie het al. Gij weet het ook niet.

En dát is waar natuurlijk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Philippe Clerick

Philippe Clerick (1955) houdt een blog bij van wat hem te binnenvalt over Karl Marx, Tussy Marx en Groucho Marx. En al de rest.