fbpx


Kroatië – 9-daagse rondrit van 12 tot 20 juni 2023

Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Laat u meeslepen door geschiedenis en cultuur op de balkan.

Download de brochure Hier inschrijven

Kroatie… In de jaren ’90 nog geplaagd door oorlog, nu een moderne natie met blik op de horizon. Dit prachtige landje vol watervallen, bossen, bergen en natuurlijk een duizenden kilometers lange mediterrane kust, bulkt van de geschiedenis. Laat u er meeslepen op het ritme van de Dalmatiërs, Venetiërs, Turken en Oostenrijkers, en kom uit bij de Kroaten, een trots en zuiders Europees volk. Tevens ontdekken we Bosnië-Herzegovina, het mysterieuze oord in het hart van de Balkan. De hoofdstad Sarajevo is omgeven door bergen. Het centrum ligt knusjes in de vallei van de Miljacka en biedt kerken, moskeeën en orthodoxe kerken op wandelafstand. Deze stad veranderde het aanzien van de twintigste eeuw voorgoed. Mostar, verder zuidelijk richting de zee, is net als Dubrovnik in Kroatië een UNESCO-parel. U ontdekt het allemaal tijdens deze negendaagse reis.

Programma


Kroatie... In de jaren ’90 nog geplaagd door oorlog, nu een moderne natie met blik op de horizon. Dit prachtige landje vol watervallen, bossen, bergen en natuurlijk een duizenden kilometers lange mediterrane kust, bulkt van de geschiedenis. Laat u er meeslepen op het ritme van de Dalmatiërs, Venetiërs, Turken en Oostenrijkers, en kom uit bij de Kroaten, een trots en zuiders Europees volk.

Tevens ontdekken we Bosnië-Herzegovina, het mysterieuze oord in het hart van de Balkan. De hoofdstad Sarajevo is omgeven door bergen. Het centrum ligt knusjes in de vallei van de Miljacka en biedt kerken, moskeeën en orthodoxe kerken op wandelafstand. Deze stad veranderde het aanzien van de twintigste eeuw voorgoed. Mostar, verder zuidelijk richting de zee, is net als Dubrovnik in Kroatië een UNESCO-parel. U ontdekt het allemaal tijdens deze negendaagse reis.

 

12 juni

Vertrek vanuit Zaventem. We beginnen onze reis in de hoofdstad van Kroatië, het culturele, economische en politieke centrum van het land. De oude wijken Gradec en Kaptol hebben hun charme behouden. Het stadscentrum is een klein juweeltje van neoklassiek en Art Nouveau. De bovenstad, Gornji Grad, bestaat uit kleine straatjes en binnenplaatsjes vol charme. De benedenstad onthult een ander aspect van Zagreb. U ziet er de pracht van de Oostenrijks-Hongaarse gevels, imposante
monumenten met gebeeldhouwde gevels en het Kroatisch Nationaal Theater.De Mirogojbegraafplaats, de centrale begraafplaats van Zagreb, gelegen op de zuidelijke helling van de imponerende berg Medvednica, wordt beschouwd als een van de mooiste begraafplaatsen van Europa. Vanwege het grote aantal beroemde mensen dat hier begraven ligt, wordt Mirogoj wel eens het Kroatische Pantheon genoemd. Diner en overnachting in hotel ACADEMIA****.

 

13 juni - ZAGREB - PLITVIČKA JEZERA - ZADAR

Vertrek naar het Nationaal Park Plitvička Jezera - een bezoek aan een van de mooiste parken van Europa, bestaande uit 16 meren die door watervallen met elkaar verbonden zijn. Het water, dat door dolomiet- en kalkrotsen stroomt, heeft in de loop van de millennia travertijnen barrières afgezet, die natuurlijke dammen vormen. Dat vormt een reeks prachtige meren, grotten en watervallen. Deze geologische processen gaan vandaag nog door. In de bossen van het park leven beren, wolven en vele zeldzame vogelsoorten. De bruine beer is het symbool van Plitvice Park.

Na het bezoek gaan we via de autoweg verder naar Zadar. Wanneer wij de Sveti Rok tunnel van het Velebit gebergte verlaten, hebben wij een prachtig uitzicht op de zee en de eilanden. Rondleiding door de historische stad Zadar, die vanaf de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum in Noord-Dalmatië was: het Forum Romanum; de achthoekige vroegchristelijke kerk van St. Donatus (9e eeuw), een van de vijf ronde kerken in Europa; de romaanse basiliek van St. Chrysogonus, voltooid in 1175; en de kathedraal van St. Anastasia (12e-13e eeuw), die de mooiste romaanse basiliek in Dalmatië is Toegang tot het Museum van Heilige Kunst (goud en zilver van Zadar) om de schatten van de religieuze versieringen van de school van Zadar van de 11e tot de 16e eeuw te bekijken en bezoek aan de kerk van St. Donat. Overnachting, diner en overnachting in hotel KOLOVARE****.

 

14 juni ZADAR - NP KRKA - ŠIBENIK

Vertrek naar Skradin, een aantrekkelijke toeristische bestemming waar de rivier Krka de Adriatische Zee liefheeft. We bezoeken het Nationaal Park Krka en zijn watervallen, die een van de sterattracties van het nationaal park zijn. De rivier stroomt over twee derde van haar lengte door de canyons van een schitterend karstcomplex, voordat zij in de Adriatische Zee uitmondt. Langs zijn loop heeft de Krka veel groene gebieden en 7 watervallen, waarvan de laatste Skradinski buk is, met een gemiddeld debiet van 55 kubieke meter water per seconde.

Het Krka Nationaal Park is rijk aan flora en fauna. Meer dan 200 vogelsoorten leven hier, waardoor het park vanuit ornithologisch oogpunt een van de meest opmerkelijke gebieden van Europa is. Vervolg naar Šibenik. Šibenik is een stad die  bekend staat om zijn kathedraal, de majestueuze St. Jakov (St. Jacobus), gebouwd door de beroemde Juraj Dalmatinac. Talrijke kerken, kloosters, paleizen en de vier forten die de stad "omlijsten", getuigen van het rijke historische en culturele erfgoed van de stad.

Verder naar Vodice . Overnachting, diner en overnachting in hotel MIRAMARE****.

 

15 juni - TROGIR - SPLIT

Ontbijt en vertrek richting Trogir, het juweel van de middeleeuwen dat op de UNESCO-lijst staat, met onder andere een bezoek aan de kathedraal met zijn opmerkelijke Romaanse portaal. We vervolgen onze weg naar Split, een eeuwig jonge stad van ongeveer 200.000 inwoners, die al 1700 jaar haar stadsritme beleeft, met als hart het paleis van Diocletianus, dat samen met het historische centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Diner en overnachting in hotel CORNER**** in Split.

 

16 juni - SPLIT - SARAJEVO

Een avontuurlijke dag dwars door de Balkan! Vervolg naar de Makarska Riviera en vertrek richting Bosnië-Herzegovina, een van de meest onbekende landen van Europa. In de namiddag aankomst in het na de oorlog heropgebouwde Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië. Rondleiding door de stad, rijk aan geschiedenis en monumenten, een plaats van geschiedenis bij uitstek, waar talrijke sporen uit verschillende tijdperken bewaard zijn gebleven. Diner en overnachting in het hotel HOLIDAY **** in Sarajevo.

 

17 juni - SARAJEVO

We gaan op onderzoek in Sarajevo. De stad wordt beschouwd als een van de belangrijkste steden van de Balkan en heeft een bijzonder rijke geschiedenis sinds haar oprichting door de Ottomanen in 1461. De stad was de plaats waar Gavrilo Princip aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk vermoordde, wat het begin van de Eerste Wereldoorlog betekende.

Verder in de 20e eeuw waren er de Olympische Winterspelen van 1984 en werd de stad vier jaar lang belegerd tijdens de Joegoslavische oorlog in de jaren 1990. De bergrivier Miljacka stroomt door de stad. Bezoek aan de oude stad: de beroemde Bascarsija-wijk met souvenirwinkeltjes en cafés, "cevabdzinice" - kleine restaurantjes waar overheerlijke gehaktspiesjes "cevapcici" verkocht worden.

Vervolgens bekijken we de vele monumenten in de stad, die op wandelafstand van elkaar liggen: de Gazi Huserbeg-moskee, de Orthodoxe Kerk, Katholieke Kathedraal en de Latijnse Cuprija (brug) ofte Princip-brug, de plaats waar Prins Fredinand en zijn vrouw gedood werden in 1914. Diner en overnachting in hotel HOLIDAY **** in Sarajevo.

 

18 juni - SARAJEVO - MOSTAR

Na het ontbijt vertrek naar Mostar, een stad die in de 15e eeuw door de Turken gesticht werd. De stad ligt aan de spectaculaire rivier Neretva. Mostar is per trein verbonden met de Kroatische kust en met Sarajevo. Het "Oude Brugkwartier van de oude stad Mostar" staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mostar werd in de 15e eeuw gesticht en ontwikkelde zich in de volgende vier eeuwen onder het Ottomaanse Rijk. In 1878 kwam Mostar, samen met de rest van Bosnië en
Herzegovina, onder Oostenrijks- Hongaars bestuur. Na 1918 werd het een deel van het nieuwe Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen, het toekomstige 'Voormalige Joegoslavië.' De wereldberoemde brug werd tijdens de burgeroorlog
stuk geschoten, maar nadien even prachtig heropgebouwd. Bezoek aan de Bazaar, het Turks Huis, het Stadsmuseum en de Moskee. Diner en overnachting in hotel MOSTAR **** in Mostar.

 

19 juni - MOSTAR - DUBROVNIK

Vertrek richting Dubrovnik via de ongelooflijk blauwgroene delta van de Neretva. Tegen een achtergrond van warme mediterrane kleuren, ontvouwen zich rond de armen van de Neretva geïrrigeerde velden, wijngaarden en landschappen van
mandarijnbomen en moerassen. Bij aankomst rondleiding door Dubrovnik, de stad waar meer dan duizend jaar geschiedenis om elke hoek loert. Deze museumstad is ook een levende scène die de ideale vereniging van de geschiedenis en de moderne wereld symboliseert. Ze is omgeven door een middeleeuwse muur van twee kilometer lang die bewaard is gebleven in zijn oorspronkelijke vorm. Sinds 1979 behoort de stad tot het door de UNESCO beschermde culturele erfgoed.
Lunch in lokaal restaurant. Vrije tijd voor individuele ontdekkingen. Diner en overnachting in GRAND HOTEL PARK **** in Dubrovnik.

 

20 juni - DUBROVNIK

Ontbijt in het hotel en vertrek naar Cavtat, een charmant stadje dat minder dan 20 km ten zuiden van Dubrovnik ligt, het stedelijk centrum van Konavle, de meest zuidelijke regio van Kroatië, op de grens met Montenegro. Wandeling en vertrek naar de luchthaven voor de vertrekvlucht naar Brussel met overstap in Zagreb.

 

 

 


Practica

Reis:
Kroatië – 9-daagse rondrit van 12 tot 20 juni 2023
Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Laat u meeslepen door geschiedenis en cultuur op de balkan.
Data:
12 tot 20 juni 2023
Prijs:
€2175
Toeslag single:
€360
i.s.m.
NV Reizen De Lathauwer - Licentie 6127

Download de brochure

Hier inschrijven

Uw reisbegeleider: Christophe Degreef

Dit artikel delen of afdrukken