fbpx


Binnenland, geopolitiek
Jürgen Conings

Repatriëring IS-vrouwen dwarsboomde onderzoek Conings

De ware aard van operatie Y: een politieke boemerangOp 7 juli kon u in deze kolommen reeds lezen dat het laatste toezichtonderzoek van het Comité I gewag maakt van een mysterieuze 'operatie Y' die mogelijk het onderzoek naar Jürgen Conings (operatie X) had doorkruist. Het rapport werd besproken in de besloten begeleidingscommissie van het Vast Comité P en het Vast Comité I, evenals in de commissie Defensie. Er staat te lezen dat deze operatie onmogelijk een verklaring kan geven voor het uitblijven van de inzet van bijzondere inlichtingenmethoden…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Op 7 juli kon u in deze kolommen reeds lezen dat het laatste toezichtonderzoek van het Comité I gewag maakt van een mysterieuze ‘operatie Y’ die mogelijk het onderzoek naar Jürgen Conings (operatie X) had doorkruist. Het rapport werd besproken in de besloten begeleidingscommissie van het Vast Comité P en het Vast Comité I, evenals in de commissie Defensie. Er staat te lezen dat deze operatie onmogelijk een verklaring kan geven voor het uitblijven van de inzet van bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) door de ADIV.

Volgens het rapport werd operatie Y pas opgestart op 4 mei, terwijl operatie X al eind februari in de startblokken stond. Dit is in tegenspraak met de uitleg die de ADIV zelf verschaft. Ook de inspecteur-generaal van Defensie kwam in zijn rapport tot de conclusie dat het prioritair stellen van operatie Y het onderzoek naar Jürgen Conings dwarsboomde.

Repatriëring IS-vrouwen en -kinderen uit Syrië

Een mogelijke verklaring voor die tegenspraak ligt in de aard van operatie Y, die tot nu toe geheim bleef. Het zou om een politiek gevoelige operatie in het buitenland gaan. Twee onafhankelijke bronnen uit de directe omgeving van de Belgische inlichtingendiensten hebben ondertussen bevestigd dat het gaat om een operatie in het kader van de repatriëring van IS-vrouwen en -kinderen uit Syrië.

Binnen de veiligheidsdiensten dringt men er al langer op aan om de IS-vrouwen uit de gevangenkampen in Syrië terug te halen. Dit omwille van de veiligheidsrisico’s die bestaan zolang zij ongecontroleerd kunnen loslopen. Conditio sine qua non is een degelijke en professionele debriefing waarbij de risico’s in kaart worden gebracht. Ook vinden de veiligheidsdiensten dat we niet enkel vrouwen mét kinderen, maar ook diegenen die momenteel kinderloos zijn, moeten terughalen. Bij aankomst moeten deze mensen, indien zij een gevaar betekenen, voor geruime tijd uit de maatschappij worden verwijderd. Of aan die voorwaarden kan worden voldaan is maar zeer de vraag.

Politieke beslissing van VIVALDI is boemerang

Op 4 maart berichtte de VRT al dat de VIVALDI-regering had beslist de IS-vrouwen mét kinderen terug te halen. Het gaat om een politiek compromis dat een repatriëring tracht te verkopen met als emo-argument het welzijn van de kinderen. Tot grote frustratie van de veiligheidsdiensten werden de kinderloze vrouwen niet in aanmerking genomen. Die mogen blijkbaar wel vrij de natuur in verdwijnen.

Dit dossier heeft ontegensprekelijk gewogen op de inzetbaarheid van mankracht binnen de ADIV. Zoals een van onze bronnen duidelijk stelt gaan aan zo’n operatie uitgebreide voorbereidingswerken vooraf die de intensieve inzet van personeel vereisen. Ten laatste begin maart is hiermee een aanvang genomen. Net na het initiëren van operatie X rond Jürgen Conings op 25 februari.

ADIV kon het niet aan door keuze regering

Meteen wordt ook voor de goede verstaander duidelijk waarom de ware aard van operatie Y tot nu toe onbekend bleef. De regering heeft met de politieke beslissing om de IS-vrouwen en -kinderen terug te halen namelijk zelf gezorgd voor de overbevraging van een dienst waarvan reeds lang geweten is dat die disfunctioneel is en kampt met een nijpend tekort aan personeel. Het on hold zetten van andere operaties lijkt hierdoor onvermijdelijk te zijn geweest.

Doorbraak vroeg de ADIV om een officiële bevestiging van de ware aard van operatie Y. Tot op dit moment bleef een antwoord uit.

[ARForms id=103]

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.