fbpx


Binnenland

The Return of the Living Dead

Jean-Marie Dedecker komt terug‘De N-VA zal zijn kiezers teleurstellen en zullen op zoek gaan naar een alternatief.’ Dedeckers onderbuikgevoel – ‘ik heb nogal een goede buik,’ stelde hij – zegt hem dat er geen partij meer is op rechts. Het Vlaams Belang is door de politiek correcten helemaal kapot gemaakt. De N-VA zal teleurstellen omdat de partij te veel een deel aan het worden is van het establishment. Terwijl verandert er haast niets.

Dedecker beweert al langer dan vandaag dat zijn programma in feite voor 95% is overgenomen door de N-VA – zijn oneliners inclusief. Op zich wil hij de N-VA wel zien slagen, maar hij stelt vast dat er nog niets wezenlijks veranderd is voor een ‘veranderingspartij’.

Op maandag 5 mei 2015 vond in het Gentse Tinnenpot het eerste Doorbraak Café plaats. Gastsprekers waren Jean Marie Dedecker en Derk Jan Eppink. Het beloofde een gemoedelijk gesprek te zijn tussen twee oud-partijgenoten, maar Dedecker zag zijn kans schoon om zijn terugkomst te voorspellen. Zowel 2018, met de gemeenteraadsverkiezingen, als 2019 ziet hij als zijn terugkeer voor de politieke schijnwerpers. ‘Er komt opnieuw een rechtse golf, en daar wil ik op surfen,’ klonk het.

Of het terug de LDD zal zijn, liet hij in het midden. Sowieso is de tijd rijp voor een antibelastingpartij. De partij ziet hij nu als een beweging met slechts één lid, naar het organisatorische model van Wilders’ PVV. Dedecker distantieerde zich uitdrukkelijk ideologisch van Geert Wilders, maar voelt wel iets voor de strakke lijn en de macht om de mensen zelf aan te stellen en verkiesbaar te maken, zonder pottenkijkers en zonder ongeleide projectielen. Hij heeft duidelijk lessen geleerd uit het LDD-verleden.

Op een vraag uit het publiek of hij niet toch beter zou aansluiten bij de N-VA liet hij overtuigd blijken dat hij daar niets voor voelt. ‘Mijn rug is wel breed, maar zit al vol met messen, hakbijlen en speren.’ De kortstondige passage en het ‘verraad’ van Bart De Wever is blijkbaar nog steeds niet verteerd, net als de kortstondige West-Vlaamse flirt in 2014. De Wever had hem een verkiesbare plaats beloofd, maar in West-Vlaanderen dacht men daar anders over.

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.