fbpx


Geen categorie

Rik Van Cauwelaert krijgt ‘Orde van de Vlaamse Leeuw’Op 9 juli 2015 krijgt Rik Van Cauwelaert de Orde van de Vlaamse Leeuw uitgereikt op het stadhuis van Aalst. De uitreiking van dat ereteken is de laatste jaren de traditionele opening van de 11 daagse Vlaanderen-Europa, een bundeling festiviteiten ronde de Vlaamse feestdag 11 juli. De Orde Van de Vlaamse Leeuw is een erkenning van de verdienste van iemand met ‘een consequente en kordate houding in de sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse gemeenschap; prestaties die de integratie van de Nederlanden bevorderen; acties en initiatieven met het oog op de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur.’ Op de receptie ter gelegenheid van 70 jaar ’t Pallieterke (24 mei 2015) kondigde An De Moor, Voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa en Vlaanderen Feest!, de nieuwe ordedrager aan.

Rik Van Cauwelaert voorstellen aan een Doorbraak-lezer is een open deur intrappen, maar voor de volledigheid toch even kort. Rik Van Cauwelaert is een telg uit een bekende Vlaams(gezinde) katholieke familie. Vader Emiel Van Cauwelaert was journalist en hoofdredacteur van Het Volk, maar ook medestichter van de Vlaamse Volksbeweging en lid van het IJzerbedevaartcomité. Rik Van Cauwelaert trad in de voetsporen van zijn vader en werd journalist. Na enkele jaren als persfotograaf en sportjournalist werd hij midden jaren 1980 politiek journalist bij het weekblad Knack. In 2002 werd Van Cauwelaert hoofdredacteur van Knack. Hij werd later directeur van het weekblad en directeur strategie voor de Roularta Magazines, hij bleef daarnaast wel politiek commentator in Knack en was een veel gevraagd politiek commentator in de media. In 2012 kwam het tot een breuk met Knack na de benoeming van Jörgen Oosterwaal tot hoofdredacteur. Sindsdien schrijft Van cauwelaert in De Tijd elke zaterdag de column Paleis der Natie.

In 2013 interviewde Peter De Roover Rik Van Cauwelaert voor Doorbraak. 

Het ereteken ‘de Orde van de Vlaamse Leeuw’ bestaat sinds 1971, in de 44 jaar van haar bestaan werd het ereteken al 31 keer uitgereikt. Voor de volledigheid geven we u graag de ‘ordedragers’ in chronologische volgorde: 1971 Ernest Soens, 1972 Jozef Deleu, 1974 Gaston Durnez, 1976 Georges Sevenants, 1977 Alois Gerlo, 1978 Mark Grammens, 1980 Jozef Van Overstraeten, 1981 Arie W. Willemsen, 1983 Jan Briers, 1984 Lodewijk A. Campo, 1986 Ludo Simons, 1988 Marc Platel, 1989 R.H. Marijnissen, 1991 Willy Penninckx, 1992 Jeroen Brouwers, 1995 Manu Ruys, 1998 Ludo Abicht, 2000 Kees Middelhoff, 2001 Jari Demeulemeester, 2002 Harold van de Perre, 2003 Hubert Van Herreweghen, 2005 Leo Peeters en de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, 2006 Remi Vermeiren en de Denkgroep ‘in de Warande’, 2007 Herman Suykerbuyk, 2008 Frans-Jos Verdoodt, 2009 Eric Ponette, 2010 Luc Van den Brande, 2011 Jean-Pierre Rondas, 2012 Richard Celis, 2013 Axel Buyse, 2014 Nelly Maes.

Het is een beperkt comité van organisatoren en de ordedragers die in onderling overleg beslissen of er dit jaar een uitreiking komt en wie in dat geval de nieuwe ‘Ordedrager’ wordt.

Foto © Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.