fbpx


Binnenland

Rode Duivels koren op de molen van Bart De Wever?

Even SnelKan kunst de wereld redden? Het is een vraag die doorheen de (kunst-)geschiedenis met de regelmaat van de klok terug opduikt. Ook actuele kunstenaars worstelen met deze vraag. Kunstenaars als Francis Alÿs, Mona Hatoum, Benjamin Verdonck, Shirin Neshat, Rachel Whiteread, William Kentridge en Doris Salcedo zoeken in hun sterk uiteenlopend oeuvre naar antwoorden, of stellen op zijn minst vragen over datgene wat ze rondom observeren. Hun werk getuigt van engagement, wil de toeschouwer confronteren. Soms bevat hun werk erg expliciet politiek geladen boodschappen, soms is de boodschap subtieler. Het oeuvre van deze kunstenaars zet aan tot nadenken, rauw en scherp of subtiel en vol humor.’ Zo probeerde Muzee in Oostende in april 2012 mensen te lokken naar een lezing van Inge Van Reeth onder de titel, jawel, ‘kan kunst de wereld redden?’.

De vraag werd veel gesteld, zelden afdoende beantwoord. Vandaag waart een soortgelijke vraag door onze contreien. Kunnen de Rode Duivels België redden? Gisterenavond besteedde Volt er aandacht aan, Groen-kamerlid Kristof Calvo ziet een hernieuwde belgitude de (Rode Duivels)kop opsteken.

La Libre Belgique vroeg aan Jean-Michel De Waele, politoloog aan de ULB, in hoeverre de nationale ploeg zuurstof kan geven aan het fenomeen België. ‘Maar ik geloof niet dat dit (de hype rond de Rode Duivels – red.) een effect zal hebben op de electorale resultaten.Ik vind het gevaarlijk om, zoals de Franstaligen doen, teveel te wedden op de Rode Duivels. Vanuit een zeker oogpunt is dat eerder koren op de molen voor Bart De Wever. Want als het enige wat ons nog samenhoudt een voetbalploeg is en als de toekomst van het land  afhangt aan het feit dat een jonge kerel van 22 een strafschop scoort of mist, wel dan is er echt iets mis.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.