fbpx


Niet gecategoriseerd
Rode Duivels

Rode Duivels verdienen geen steun van Nederlandse supporters
Nederland steunt massaal de Rode Duivels, maar verdienen ze dat wel gezien het leedvermaak in België door de vroegtijdige uitschakeling van Oranje voor het WK2018? Wie de grens met Nederland en België passeert ziet afhankelijk van de rijrichting in allerlei varianten tekstborden. In de ene richting ‘Hier Eindigt Het WK’ en andersom ‘Hier Begint het WK’. Of de Belgen met hun Rode Duivels wegens het niet meedoen van Oranje die steun nou verdienen of niet is voor de meeste Vlamingen echter ‘Scheiss Egal’. Want hoe kun je nu een nationaal team hebben of supporteren als een groot deel van vooral de Vlamingen een broertje dood heeft aan de Belgische staat?

Een rijzende zon

Na het uitschakelen van Japan was er in Vlaanderen dan eindelijk iets te bespeuren van wat leek op Rode Duivels-gekte. Ik kom voor mijn werk in allerlei hoeken en gaten van Nederland en België en ik kan u verzekeren dat tot dan toe het Rode Duivels-gevoel maar een heel slap en kunstmatig aftreksel was in vergelijking met het Oranje-gevoel in Nederland.

Wonderlijk is dat niet. Het Rode Duivels-hypetje wordt immers vooral gevoed door de grootste bierbrouwer van het land. Daarvan zijn de meeste aandelen in handen van een groepje steenrijke Franstalige Belgen… Zonder het gratis beschikbaar stellen van allerlei Rode Duivel gadgets zou het land nauwelijks rood kleuren.

Trouwens, Vlaamse voetbalfans, zo blijkt uit een rondvraag van de krant HLN, besteden slechts 15 euro aan voetbalprularia. Walen scoren met 35 EUR een stuk hoger. Maar in vergelijking met Portugezen en Brazilianen zijn ook zij centenneukers. Zíj scoren respectievelijk 51 en 60 EUR, terwijl daar op de koop toe de gemiddelde levensstandaard een stuk lager ligt.

Hollanderhaat behoorlijk diep

Het Belgische leedvermaak over het niet meedoen van Oranje is niet nieuw. Soortgelijke toestanden zagen we ook toen de Nederlanders in 2015 uit het EK Voetbal werden geknikkerd en de Rode Duivels in de hoogste FIFA-ranking terecht kwamen. In Vlaanderen was het toen dubbel feest en de hoon spatte van de krantenpagina’s. Vincent Kompany, de aanvoerder van de Rode Duivels, verklaarde toen met een brede lach en in één adem: ‘De Nederlanders liggen eruit en wij zijn nummer 1.’

Ook Tomas Van Den Spiegel, een bekende Belgische basketbalspeler, kon zijn vreugde niet onderdrukken en tweette: ‘Wat is leuker? België eerste op FIFA-ranking of Nederland vierde en uitgeschakeld?’

Dan hebben we het nog niet gehad over de openbare omroep. De VRT deed vol leedvermaak een oproep aan de Vlamingen om op zoek te gaan naar een ‘Ollander’ om eens stevig te knuffelen in verband met de uitschakeling van Oranje.

Dezelfde taferelen toen tijdens de Olympische Spelen van 2016 de Nederlandse hockeyploeg van de Belgen verloor. De VRT-sportcommentator Eddy Demarez riep vol leedvermaak dat topsport om huilende Nederlanders draait. Tja, soms zit de Hollanderhaat diep…

Belgische toestanden

‘Een Vlaming houdt niet van Nederlanders, maar respecteert ze wel. Een Nederlander houdt wel van Vlamingen, maar respecteert ze niet’, zei een medewerker van de Nederlandse ambassade mij ooit. Voor de bühne doen de meeste Nederlanders en Vlamingen meestal of we beste buren zijn. Maar de waarheid is dat Vlamingen niet van Nederlanders houden. Andersom vinden de meeste Nederlanders de Vlamingen wel leuk. Ondanks dat roepen ze vaak toch veel weerstanden op.

Hoe dat komt? Nederlanders hebben vaak de neiging om zich laatdunkend uit te laten over hun zuiderburen. In de Nederlandse media hebben ze het al te vaak over Belgische toestanden als ze misstanden willen aankaarten. Niet echt complimenteus. Eigenlijk komt het gewoon doordat Nederlanders zonder dat ze het in de gaten hebben Belgen en Vlamingen vaak behandelen als het achtergebleven sulletje: wel grappig, maar niet zo slim. Door een dergelijke opstelling maak je als Nederlander natuurlijk gegarandeerd geen vrienden in België.

Tijdens workshops met Belgisch/Nederlandse teams hoe je omgaat met cultuurverschillen, doe ik vaak een oefening waarin ik naga hoe we elkaar percipiëren. Steevast komen we dan tot de vaststelling dat Vlamingen Nederlanders inderdaad respecteren maar niet aardig vinden. Andersom beschouwen de Nederlanders de Belgen als aardig, maar toch ook een beetje dommig. Door die (voor)oordelen laten we aan beide zijden van de grens kansen liggen en dat is jammer. Ik ben er immers van overtuigd dat als Nederlanders wat respectvoller zouden zijn in hun opstelling naar hun Zuiderbuur en Vlamingen wat positiever zouden staan tegenover hun Noorderbuur er aan beide zijden van de grens nog heel veel voordelen te rapen vallen.

Al klinkt dat laatste misschien wel weer typisch Hollands in de oren van menig Vlaming…

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Evert van Wijk

Evert van Wijk is een Nederbelg die veel publiceert over cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.