Actualiteit, Cultuur
De Roetskalender 2018

Roets 2018

Een kalender om niet te vergeten

In 2018 hangt de Rootskalender voor de veertiende keer aan menig keuken- en woonkamermuren. Of in het kleinste kamertje. Maar daar moeien we ons niet mee. De kalender bezorgt je geen dagelijks lachsalvo, maar een wekelijkse boost aan historische informatie over onze vaderlandse geschiedenis. Waar is het concept eigenlijk uit ontstaan?

Gapende cultuurgaten

Een medewerker weet Doorbraak te vertellen dat het idee ontstond na een sollicitatiegesprek. Een bepaalde kandidaat met drie jaar universiteit achter de rug antwoordde er: ‘Peter Benoit is een deejay die samen met Peter Koelewijn in de sixties furore maakte in de Lage Landen.’

Een beetje later suggereerde een academisch-geschoolde juffrouw dat ‘Simon Stevin de naam was van een druk pleintje in Brussel’ en dat ‘Leo Baekeland toch die uitvinder van de baksteen was, niet?’ Een 30-jarige kandidaat was er zo goed als zeker van dat ‘Maria van Bourgondië een Nederlandse modeontwerpster was…’ Volgens de medewerker zat de jury ‘er wel wat onthutst’ bij.

Schuld en oplossing

‘Achteraf evaluerend leek het de schuld van het onderwijs, van de tijdgeest, van de ik-cultuur of van de versnellende digitalisering en mondialisering en zo’. Het napraten na deze sollicitatie zorgde voor een reactie. ‘Nu konden we twee dingen doen: het erg vinden en blijven erover doorzeuren of we het probleem aanpakken.’

En zo ontstond het idee om via een kalender interesse te wekken voor het boeiende en inspirerende van onze geschiedenis. Om mensen te laten delen in het verrassende en het verrijkende van onze wortels. ‘Dat werd en blijft onze missie.’

De Roets: koorddansen tussen elitair en volks

De Roets ging van start in 2005 en werd als merknaam gedeponeerd. En we stellen vast dat wie eenmaal van de Roets proeft, hem niet meer wil missen. Wekelijks een markante Vlaming of Nederlander in de kijker.

Met een forse ploeg van deskundig en gedreven vrijwilligers is De Roets samenstellen een vorm van koorddansen. De discussie tussen elitair of volks is nooit ver weg. ‘We blijven als Roetsmakers bescheiden maar ons concept, ons project lukt wonderwel en de Roets groeit. Jaar na jaar na jaar, op eigen krachten, ongebonden. Al veertien jaar lang.’

Een boeiend 2018

In de editie van 2018 zitten weer pareltjes en pittige ontdekkingen en leuke herontdekkingen. Zoals Djoos Utendoale , Spinoza, Freddy Heineken, Jef Contryn, Paardekooper met zijn ABN gids, Antoon van Obbergen, de onbekende Mechelaar, Washington, Charles De Pauw van de Pauw University in Indiana, Michiel Rysbrack, de Vlaamse beeldhouwer van Londen, Jan van Riebeeck, ‘Mister Europe’ Sicco Mansolt, maestro Louis Devos, Adiel Debeuckelaere ‘de ruwaard van de Frontbeweging’, Gentenaar Napoleon Destanberg en Rik Coppens, het wonderkind van voetbalclub Beerschot. Enzovoort.

Allemaal boeiende figuren die het lezen waard zijn. Je weet wat te doen in 2018 in de keuken, de woonkamer of op het toilet. Enfin, dat maakt niks uit.

Harry De Paepe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Harry De Paepe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbaak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier

Voeg een reactie toe

https-doorbraak-be

Lees ook

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans