JavaScript is required for this website to work.
Europa

Rome, afgrijselijk toeristenmonster

Toch proficiat met je verjaardag

Rik Lambrecht21/4/2015Leestijd 3 minuten

Volgens de overlevering is Rome gesticht op 21 april in 753 voor Christus. Maar er scheelt een en ander met de jarige. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 21 april is Rome jarig. Volgens de legende werd de Caput Mundi gesticht in 753 voor Christus en dus mag ze bijna 2800 kaarsjes uitblazen. Net iets minder romantisch is het beeld van deze stad van zakkenrollers, clandestiene gidsen, illegale taxichauffeurs en spookhotels, die zich volop voorbereidt op het Heilig Jaar.           

Wie aankomt in het treinstation Roma Termini, loopt het risico meteen kennis te maken met gauwdieven en andere geboefte. Bij de uitgang van de luchthaven Fiumicino wordt u waarschijnlijk verwelkomd door een illegale taxibestuurder. Zodra u het historisch centrum bereikt, wachten clandestiene straatverkopers u op, en in de schaduw van de bezienswaardigheden loopt u in het vizier van honderden gidsen zonder officiële vergunning. Zelfs ’s nachts vindt een toerist geen rust in Rome, want de helft van alle hotels voldoet niet aan de wettelijke voorwaarden. Als gevolg daarvan verblijven elk jaar ten minste vijf miljoen reizigers in geïmproviseerde hotelletjes zonder licentie, die niet eens voldoen aan de eenvoudigste veiligheidsnormen. Rome gold ooit als de mooiste stad ter wereld, maar vandaag is ze niet meer aangepast aan het toerisme. Dat is vooral een economisch probleem, want in afwachting van het door Paus Franciscus aangekondigde Jubeljaar (dat loopt van 8 december 2015 tot 20 november 2016), loopt de stadskas meer dan 40 miljoen euro per jaar mis. En dan laten we de enorme imagoschade die de Eeuwige Stad daarmee oploopt, nog buiten beschouwing.

De wolvin die een melkkoe werd

Vlakbij het Colosseum verkopen nepgidsen de toeristen valse toegangskaartjes. Zakkenrollers proberen er hun slag te slaan, en het stikt er ook nog eens van de slecht verklede centurions. Die stellen de achteloze buitenlanders voor met hen op de foto te gaan, waarvoor ze nadien grof geld vragen. Ja, het drukst bezochte monument in Rome is big business, ook voor de talloze straatventers die er met tientallen rondhangen en paraplu’s, zonnehoedjes of t-shirts aan de man brengen. Naar verluidt zijn ze – over heel Rome bekeken – met minstens zevenduizend en vertegenwoordigen ze een business van 2.3 miljard euro. Het antwoord van het stadsbestuur bestaat louter uit inbeslagneming van de goederen en het opstellen van processen-verbaal, maar het fenomeen lijkt hoe dan ook niet meer onder controle te houden. Zo vertelde een ex-burgemeester van Rome dat hij onlangs door meer dan dertig straatverkopers werd aangeklampt tijdens zijn wandeling door de stad.

Rome is – helaas – ook de hoofdstad van de illegale hotels: meer dan vierduizend alberghi zouden momenteel ontsnappen aan de gebruikelijke controles inzake veiligheid en hygiëne. Miljoenen toeristen overnachten bijgevolg in kamers die niet officieel geregistreerd staan, waardoor de stadskas op haar beurt jaarlijks 40 miljoen aan verblijfstaksen derft. Verwacht wordt dat tijdens het Jubeljaar het aantal kamers dat ‘in het zwart’ verhuurd wordt, nog zou kunnen verdubbelen. De voorzitter van ‘Federalberghi Roma’ (de overkoepelende organisatie die de hotels in Rome vertegenwoordigt) luidt de alarmklok door te stellen dat er veel te weinig controle is en dat hij al twee jaar vruchteloos wacht op een gesprek met burgemeester Marino om het probleem aan te kaarten.

Oppassen is de boodschap, tenzij u gerold wil worden

Even terug naar Roma Termini. Zakkenrollers, clandestiene kruiers en illegale verkopers hangen er op elk uur van de dag rond in de buurt van de ticket- en geldautomaten. Het belangrijkste station van Italië wordt als het ware belegerd door groepjes kleine criminelen die er overigens geen geheim van maken dat zij er de plak zwaaien. Wie het gelag betaalt, zijn uiteraard (en alweer) de toeristen die pas aankomen in de stad. Intussen is het voor de Italiaanse Spoorwegen dweilen met de kraan open. Om de veiligheid van de reizigers te verhogen, werd de toegang tot de perrons afgesloten, maar het probleem heeft zich intussen verplaatst zich naar de andere trein- en metrostations van Rome. Dieven en andere criminelen proberen dus elke dag opnieuw hun slag te slaan, en mikken daarbij systematisch op hun favoriete doelwit: de talloze buitenlandse bezoekers.

Tot slot nog een waarschuwing voor wie zich bij aankomst op de luchthaven van Rome per taxi wil verplaatsen. Vaak worden toeristen aan de uscita (uitgang) verwelkomd door chauffeurs zonder rijbewijs of officiële vergunning. Deze categorie pikt zowat een derde van alle passagiers in, en deinst er niet voor terug € 70 te vragen voor een rit van een paar kilometer. Maar er zijn nog andere kapers op de kust. Volgens sommige schattingen rijden er in Rome permanent 3.800 NCC’s rond (‘noleggio con conducente’ dat zijn geen echte taxi’s maar ‘auto’s met chauffeur’) die hun vergunning in een andere regio of provincie gekregen hebben. Helaas zijn zelfs bij gewone taxichauffeurs oneerlijkheid en pogingen tot oplichting schering en inslag. Velen verhogen bewust de officiële ritprijs of negeren de vaste tarieven die geldig zijn voor ritten vanaf de luchthaven. Maar wie weinig of geen Italiaans kent, durft vaak niet te protesteren en betaalt.

Voelt u zich na het lezen hiervan nog altijd aangetrokken door de talloze charmes van de Italiaanse hoofdstad? Weet dan dat u niet alleen bent. Vorig jaar kozen immers meer dan 12 miljoen toeristen voor een bezoek aan wat nog altijd een van de aantrekkelijkste steden ter wereld beschouwd mag worden.

Gelukkige verjaardag, Rome! Tanti auguri du buon compleanno!

 

Foto (c) Reporters 

http://www.linkiesta.it/reportage-turismo-abusivo-roma

Categorieën

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties