fbpx


Binnenland

RTBF staat alleen in strijd tegen fascisme

Even Snel


Het kan een boude bewering lijken, maar werkelijk niemand klopt de Franstalige pers in het tijdig opmerken van het nakende einde van de democratie. Terwijl de Vlaamse pers ligt te slapen!

Het bericht dat het Antwerpse OCMW onder voorzitster Liesbeth Homans (N-VA) nu ook Facebookprofielen gaat bekijken om te helpen bepalen hoe oprecht een steunaanvraag is, heeft niet tot grote beroering geleid in Vlaanderen. Het Laatste Nieuws bracht het bericht vorig weekend op de voorpagina, maar het nieuwtje werd niet echt opgepikt. Op maandag was het voor de redactie van De Standaard nog slechts een kortje op bladzijde negen waard, dan nog begeleid door het monkelende kopje ‘Ook dat nog’De Morgen bracht het enkel bondig op de webstek.

Dan zagen de waakzame journalisten van de RTBF-nieuwsdienst het wel even grootser. Zondagavond opende de RTBF het belangrijkste nieuwsbulletin van half acht met de Antwerpse beleidsaanvulling. In een ingetogen inleiding wordt de fraudebestrijding van het Antwerpse OCMW amper vier keer als een ‘jacht’ bestempeld. Na een bijzonder objectieve schets van het wellicht compleet fictieve probleem met fraudeurs kan de kijker wel begrijpen dat wat in Antwerpen gebeurt zeer onwelvoeglijk is. Tijd dus voor een onafhankelijke expert (van de PS) om een oordeelkundige en voorzichtige balans te maken. ‘Tegen de wet’, analyseert zo’n Claude Emonts van de Waalse Federatie van OCMW’s dat dan rustig. Emonts verblijdt de kijker ook nog met een spitse historische vergelijking: ‘Hier wordt gebruik gemaakt van methodes die doen denken aan de verklikking zoals die bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Geen mens op de RTBF die hem tegenspreekt: dat zal dus wel mooi in proportie zijn.

Het oordeel van de objectieve PS-politicus Emonts berust hier trouwens op de overweging dat de wet enkel en alleen een sociaal onderzoek voorschrijft. Of een korte studie van sociale media niet gewoon deel kan uitmaken van het sociaal onderzoek en of de nieuwe aanpak in Antwerpen niet gewoon de verderzetting is van technieken die offline al lang worden aangewend? Geen idee, dat soort vragen stellen ze niet op de RTBF.

Wat blijft hangen is dat het daar in Antwerpen wettelijk weer niet al te koosjer is. En zware ‘repressie’ (…) deze keer bij het OCMW’ (waar was het al die vorige keren dan?). Het verslag besluit met nog meer zorgwekkende nieuwtjes. Zo gaan ze daar bij dat Antwerpse OCMW een onafhankelijke controlearts sturen naar vreemdelingen die niet komen opdagen op hun integratiecurus. Je houdt het niet voor mogelijk. Echt een wonder dat ze daar in Vlaanderen geen spel van maken.

Misschien hoog tijd om de Verenigde Naties in te schakelen.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.