JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Ruhe in Karlsruhe

Jan Becaus16/12/2015Leestijd 3 minuten

De grootmoedige christendemocraten in Duitsland en Vlaanderen. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het kan geen toeval zijn. Net op de dag dat kanselier Merkel op het congres van haar partij haar vluchtelingenbeleid verdedigt, pakt CD&V uit met een promotiefilmpje en een 16-puntenplan waarin de partij haar visie op de vluchtelingencrisis uiteenzet. De Vlaamse christendemocraten waren er blijkbaar gerust op, dat Merkel ruim steun zou krijgen voor haar vluchtelingenbeleid. En die kreeg ze ook. Een voorstel van critici had geen schijn van kans. Amper twee congressisten stemden tegen het voorstel van de partijtop over de vluchtelingenpolitiek.

Merkel verdedigde het voorstel in wellicht de moeilijkste rede uit haar carrière. Ze beloofde ‘een merkbare vermindering van de toestroom’, een moeilijk meetbare omschrijving. Van een bovengrens, waar ondermeer de CDU-jongeren en zusterpartij CSU op zaten te wachten, is geen sprake. Een voorstel om vluchtelingen uit veilige landen niet binnen te laten, werd afgewezen, op enkele tegenstemmen en onthoudingen na.

Merkel verdedigde haar beleid in emotionele bewoordingen. Toen ze begin september de grenzen openzette, was dat ‘een historische imperatief’, en ‘een historische test voor Europa. Ik wens, wij wensen, dat Europa die test doorstaat,’ aldus Merkel.

De Duitse kanselier herhaalde nog eens haar leidmotief ‘Wir schaffen das’, waarvoor ze in eigen land en daarbuiten al vaak bekritiseerd werd. ‘Ik mag dat zeggen, omdat het tot de Duitse identiteit hoort om grootse dingen te verrichten. Dat heeft Duitsland na de Tweede Wereldoorlog en na de val van de Muur bewezen. Zich afsluiten in de 21ste eeuw is geen verstandige keuze,’ zei Merkel.

Enkele critici, onder wie de jongerenvoorzitter, waren tevreden met Merkels uitspraak dat Duitsland op de duur overbelast wordt met dergelijke aantallen vluchtelingen.

Het partijcongres sprak zich wel uit voor een immigratiewet. Die moet de talrijke wettelijke regelingen samenbrengen in een wet zonder gaten, die in het buitenland wijd bekend moet worden.

Het voluntarisme van de Duitse christendemocraten werkt blijkbaar als een lichtend voorbeeld voor de Vlaamse geestesgenoten. Dat CD&V daarmee een vinger opsteekt naar hun coalitiegenoot N-VA, zal niemand ontgaan. Terwijl N-VA-ministers het moeilijke werk opknappen om 5.000 asielzoekers per maand bed, bad en brood te verschaffen, en daarvoor ook kritiek incasseren, profileren de CD&V’ers zich als de grootmoedigen. Het was ook geen toeval dat vicepremier Kris Peeters, en niet partijvoorzitter Wouter Beke,in het tv-journaal uitleg mocht verschaffen bij de asielcampagne. Het federale kopstuk mocht scoren op een terrein dat niet meteen het zijne is.

CD&V pleit voor een ‘humaan en correct vluchtelingenbeleid’, dat door Europa gecoördineerd moet worden. Dat de EU tot nog toe geen enkel succes geboekt heeft in het opvangen en verdelen van vluchtelingen, mag geen beletsel zijn om op te roepen tot meer Europese verantwoordelijkheid ter zake. Van een afsluiten van de Europese binnengrenzen, het beknotten van Schengen dus, mag geen sprake zijn.

CD&V ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs in het integratieproces. Van een apart sociaal statuut voor erkende vluchtelingen mag niet gesproken worden, aldus CD&V. De partij waarschuwt voor het stigmatiseren van vluchtelingen als terroristen.

Opmerkelijk in het CD&V-verhaal is dat nieuwkomers eerst moeten hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid voor ze recht hebben op de verschillende tegemoetkomingen van het stelsel. Met andere woorden: ze moeten eerst gewerkt hebben, voor ze kunnen genieten. Van welke tegemoetkomingen ze dan wel uitgesloten worden, is niet duidelijk.

De christendemocraten zijn niet doof en blind voor de groeiende bezorgdheid van de Belgische belastingbetalers, die zich elke dag meer en meer afvragen hoe een klein land per maand 5.000 nieuwkomers moet voeden, huisvesten en werk verschaffen. Bovenop de massa Belgen die geen baan vinden, en naast de tienduizenden die wachten op een sociale woning.

En de christendemocraten zullen ‘het aanmoedigen van negatieve gevoelens tegenover vluchtelingen tegengaan’. Hoe ze dat zullen doen, werd er niet bij gezegd.

 

Jan Becaus is voormalig VRT-journalist en nu senator voor de N-VA

Foto (c) Reporters

Categorieën

Jan Becaus (1948) is een voormalig journalist en nieuwsanker van VRT. Van 2014 tot 2019 was hij gecoöpteerd senator voor N-VA.

Meer van Jan Becaus

Opperrechter Amy Coney Barrett: ondanks een schitterende carrière, toch omstreden. Omdat ze benoemd werd onder Donald Trump.

Commentaren en reacties