JavaScript is required for this website to work.
Europa

Russische pijpleidingdiplomatie verdeelt EU

Theo Lansloot13/11/2014Leestijd 1 minuut

De Europese Commissie die het algemeen belang van de Europese Unie ( EU) behartigt, is tegen de ‘South Stream’ -gaspijpleiding gekant. De reden is dat de ‘South’ – en de ‘Nord Stream’ – leidingen samen, Europa voor gasleveringen uit het Oosten volledig van Rusland afhankelijk maken en bovendien Oekraïne als transitland helemaal buiten spel zetten.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 22 augustus 2014 en op 6 november 2014 is er op Doorbraak.be al gewezen op hoe de Russische pijpleidingdiplomatie er in slaagt de Europese Unie (EU) te verdelen. Lidstaat Bulgarije heeft op verzoek van de EU – Commissie de werken aan de ‘South Stream’- pijpleiding stopgezet. Kandidaat – lidstaat Servië wil met de aanleg ervan op zijn grondgebied voortgaan. De houding van Italië blijft onduidelijk. Italiaanse bedrijven zouden een groot deel van de aanleg voor hun rekening nemen. De bedoeling is, via een gasleiding van2.500 km., onder de Zwarte Zee door, naar heel wat Europese landen Russisch gas te pompen : Bulgarije, Servië, Bosnië Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Slovenië en Oostenrijk.

Op 4 november 2014 bevestigde Viktor Orban, premier van de EU – lidstaat Hongarije, andermaal zijn steun aan het project. De dag voordien amendeerde het parlement de bestaande wetgeving zodat een maatschappij  een pijpleiding kan bouwen zonder vooraf te beschikken over een door de overheid afgegeven vergunning om die ook te exploiteren. De wet gaat aldus voorbij aan het EU – verbod op de aanleg van een gaspijplijn.

Het Hongaarse staatsbedrijf ‘MVM Zrt.’ heeft al een samenwerkingsverband met het reuachtige Russische aardgasbedrijf ‘ Gazprom’ om de gasleiding te bouwen en te beheren.

De Europese Commissie heeft de Hongaarse overheid over een en ander uitleg gevraagd. In afwachting daarvan laat een officiële reactie zijdens de Commissie nog op zich wachten. 

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties