fbpx


Binnenland, Politiek
islamisme

Sarah Schlitz staatssecretaris voor ongelijke kansen

Spanningen binnen Vivaldi lopen opDit weekend gaat het woke festival Vertpop door. Op het festival zijn er activiteiten over onder andere het klimaat, kernenergie, burgerparticipatie. Maar er is ook een mars - zogenaamd voor gendergelijkheid - waar mannen niet welkom zijn. Opvallende aanwezige is staatssecretaris voor gelijke kansen Sarah Schlitz. Nu de coronacrisis ei zo na achter de rug is, gaat Schlitz zich in een sneltempo ontpoppen tot staatssecretaris van ongelijke kansen. Eerder deze zomer kwam ze al onder vuur omwille van de  benoeming…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Dit weekend gaat het woke festival Vertpop door. Op het festival zijn er activiteiten over onder andere het klimaat, kernenergie, burgerparticipatie. Maar er is ook een mars – zogenaamd voor gendergelijkheid – waar mannen niet welkom zijn. Opvallende aanwezige is staatssecretaris voor gelijke kansen Sarah Schlitz. Nu de coronacrisis ei zo na achter de rug is, gaat Schlitz zich in een sneltempo ontpoppen tot staatssecretaris van ongelijke kansen. Eerder deze zomer kwam ze al onder vuur omwille van de  benoeming van hoofddoekenactiviste Ihsane Haouach als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Een benoeming die niet met de coalitiepartners werd besproken.

Banden met de moslimbroederschap

Dat Ihsane Haouach, een vrouw met hoofddoek, werd benoemd als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen doet al fronsen. De hoofddoek is een symbool van vrouwenonderdrukking. Het moet islamitische vrouwen leren om hun mannen te gehoorzamen. Zo was een hoofddoek verplichten bijvoorbeeld het eerste wat de Taliban deed in de gebieden die ze veroverden in Afghanistan.

Zelfs Dyab Abou Jahjah, die tijdens de Israëlisch-Libanese oorlog van 2006 nog zijn intrek zocht bij Hezbollah, sprak zich onlangs op twitter bezorgd uit over de druk die door het islamisme wordt uitgeoefend op zijn dochters van acht en elf. ‘Je kunt je ook voorstellen hoe het zou zijn als de hoofddoek op school zou mogen zoals sommige mensen willen’, vertelt hij in een interessant draadje. Dat Schlitz staatssecretaris voor gendergelijkheid een hoofddoek promoot is dus bijzonder kwalijk.

Maar het gaat veel verder. Ihsane Haouach is lid van een toneelgemeenschap die voorstellingen organiseert waarbij vrouwen op aparte plaatsen moeten zitten. Dit vanzelfsprekend achteraan in de zaal. Voor een snelle stemmenwinst zien de groenen geen graten meer in segregatie en discriminatie. Het feestje ging echter niet door. Enkele dagen na de benoeming van Haouach raakte bekend dat ze ter sprake komt in een rapport van Staatsveiligheid wegens connecties met de moslimbroederschap. Dat is een beweging die stapsgewijs over de hele wereld een Islamitisch kalifaat met de Sharia als wetgeving wil stichten. Haouach nam onder druk van het parlement ontslag.

Cultuuroorlog

Dat Schlitz nu meeloopt in een mars waar mannen niet welkom zijn is allesbehalve een accidentje. Het past perfect binnen de bredere strategie van de groenen om te polariseren met woke gedachtengoed. Zo blijven ze zich binnen de Vivaldi-regering naar hun kiezers toe profileren. Zelfs na het ontslag van Haouach omwille van haar banden met de moslimbroederschap vond Meyrem Almaci het nog nodig om haar te verdedigen. Wie die strategie van de groenen ook doorheeft is Georges-Louis Bouchez. Hij is alvast niet van plan om de groenen hun zin te geven en is er altijd razendsnel bij om hun woke acties af te schieten. MR en écolo zijn dan ook met elkaar verwikkeld in een heuse cultuuroorlog voor de liefde van de Waalse kiezer. Een conflict dat door de rechtse Vlaamse oppositie en de linkse Waalse oppositie gretig wordt aangewakkerd.

Dit conflict zou wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben. De Vivaldi-regering is de regering van de laatste kans voor België. De twee grootste partijen van het land, N-VA en Vlaams Belang; mochten niet meebesturen omwille van hun Vlaams-nationalistische agenda. De kleinere partijen die nog in België geloven hokten samen voor enkele lucratieve postjes om te bewijzen dat het wel nog mogelijk is om federaal te besturen.

Als die federale regering nu valt omwille van conflicten in Wallonië wordt het heel moeilijk om aan de kiezer uit te leggen dat België nog een toekomst heeft. Zeker voor CD&V, Open VLD en Groen dreigt het pijnlijk te worden. Zij zien peiling na peiling de kiesdrempel dichterbij komen. Als de Vivaldi-regering valt zonder duidelijke trofeeën binnen te halen, zou de kiezer wel eens meedogenloos kunnen reageren in het stemhokje. En als de regering nog voor 2024 valt hebben ze waarschijnlijk te weinig tijd om die trofeeën binnen te halen.

Communautair conflict

Hoewel de cultuuroorlog zich vooral afspeelt tussen MR en Ecolo, is het in feite een communautair conflict. De MR staat in Wallonië alleen maar kan in Vlaanderen op steun rekenen van nagenoeg iedereen. Zelfs de socialisten van Conner Rousseau lopen alsmaar minder graag te koop met woke gedachtengoed. Maar In Wallonië staat de MR  alleen en kan Schlitz op zeer veel bijval rekenen. ‘Zelfs binnen de regering van belgicisten is het duidelijk dat België barst.’ Jammer vind ik dat niet, maar als de groenen hun Belgisch verhaal menen, zou ik ze wel adviseren om hun profileringsdrang te temperen. In Vlaanderen zit namelijk niemand te wachten op Sarah Schlitz, staatssecretaris voor ongelijke kansen.

[ARForms id=103]

Jeroen Bergers

Jeroen Bergers is student rechten aan de KU Leuven. Hij is studentenvertegenwoordiger en voorzitter van Jong N-VA Vilvoorde. Hij heeft een passie voor lezen en golfsurfen.