JavaScript is required for this website to work.
post

Saudi-Arabië over vijf jaar bankroet?

Overheidstekort swingt de pan uit

Theo Lansloot4/11/2015Leestijd 2 minuten

Saudi-Arabië wordt gerekend tot de rijkste landen ter wereld, dankzij de olie. Maar het kampt met te hoge uitgaven.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In zijn rapport (21 oktober 2015) over de economische vooruitzichten voor het Midden-Oosten en Noord -Afrika (MENA), oppert het Internationaal Muntfonds (IMF) dat als gevolg van de scherpe daling van de olieprijs en van de politieke onrust in het Midden-Oosten, Saudi.-Arabië tegen 2020 mogelijks bankroet gaat.

Volgens het IMF kijkt Riyad dit jaar aan tegen een begrotingstekort van 21,6 procent van het bruto binnenlands product dat voor 80%. uit de opbrengst van ruwe olie bestaat. Volgens het IMF zal Saudi-Arabië zijn overheidsuitgaven ingrijpend moeten inkrimpen, wil het land het bankroet vermijden.

Het IMF komt tot dezelfde conclusie voor Bahrein en Oman, terwijl Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten nog voor meer dan 20 jaar over een voldoende financiële buffer zouden beschikken.

De Saudische autoriteiten doen er al wat aan om de faling te voorkomen. Zij hebben daartoe verschillende projecten uitgesteld en voor het eerst sinds 2007 obligaties verkocht. In augustus 2015 waren de buitenlandse tegoeden het laagst in twee jaar en dit terwijl het land momenteel gewelddadig ingrijpt tegen de ‘sjiitische ketters’ in Jemen en afziet van onontbeerlijke sociaaleconomische maatregelen uit schrik in eigen land onrust uit te lokken.

Volgens het IMF zullen de tot dusver getroffen of overwogen maatregelen niet volstaan. Het verwacht dat het begrotingstekort in 2015 ruim 20% van het BNP  bedraagt mede wegens de bonus die koning Salman bij zijn troonsbestijging in januari van dit jaar de ambtenaren in openbare dienst toezegde. Voor 2016 rekent het Fonds op een deficit van 19.4%.

In haar jaarverslag van 8 september 2015 stelde de Belgische Petroleum Federatie niettemin vast dat de invoer van ruwe olie uit Saudi-Arabië in ons land sterk is gestegen. In die Federatie zitten de belangrijkste oliemaatschappijen zoals Esso, Total en Shell.

Al een hele tijd dringt de EU er bij de lidstaten op aan hun energieafhankelijkheid van Rusland te verkleinen. Wij zijn daarin kennelijk nogal geslaagd. De Russische leveranties van ruwe olie daalden van 45 procent in 2013 naar 36 procent vorig jaar. De invoer uit het Midden-Oosten met als grootste leverancier Saudi.-Arabië, steeg daarentegen van 22 naar 26%. De energieafhankelijkheid van leveranciers van buiten de EU vermindert daardoor niet.

De door de EU geplande energie-unie moet er dan ook voor zorgen dat zij binnen afzienbare tijd kan instaan voor haar eigen stroomvoorziening met schone en hernieuwbare energie.

 
Foto (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties