fbpx


Buitenland, Economie

Schadeloosstelling voor slachtoffers ‘Zaïrisering’: buitenlandse eigenaars krijgen compensatie

Congo laat Mobutu eindelijk achter zichDe regering van de Democratische Republiek Congo heeft besloten alle buitenlandse eigenaars van eigendommen die in 1973 onder het regime van de voormalige president Mobutu Sese Seko (1930-1997) werden genationaliseerd, negentig dagen de tijd te geven om compensatie aan te vragen – en te krijgen.

In een brief van het ministerie van Financiën van de Democratische Republiek Congo worden verschillende buitenlandse eigenaars van genationaliseerde eigendommen die ondanks verscheidene verzoeken niet zijn vergoed, uitgenodigd zich binnen de negentig dagen te melden, dat wil zeggen van 26 juli tot 6 november 2021.

Drie maanden

‘De minister van Financiën informeert de externe schuldeisers van de Democratische Republiek Congo die via bepaalde tussenpersonen verzoeken tot schadeloosstelling hebben ingediend in het kader van Zaïrese eigendommen en die van oordeel zijn dat zij nooit betaald zijn, dat zij zich kunnen melden bij het ministerie van Financiën’, aldus de verklaring die ondertekend is door Bertin Mawaka, kabinetsdirecteur van de Congolese minister van Financiën.

Deze slachtoffers, hoofdzakelijk van Belgische, Griekse en Portugese nationaliteit, krijgen drie maanden de tijd om zich te melden. Letterlijk: ‘Zij hebben hiervoor een periode van negentig dagen gekregen, van 26 juli tot 6 november 2021.’ Na deze periode zal de Congolese regering geen enkele vordering meer in ontvangst nemen, preciseert Mawaka.

De ‘Zaïrisering’ van Mobutu

Ter herinnering: ‘Zaïrisering’ is een maatregel van onteigening zonder compensatie van buitenlandse ondernemers. Dit werd in 1973 besloten door voormalige president Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu wa Za Banga, zoals zijn volledige naam luidde. Dat betekent ‘Mobutu de strijder die van overwinning naar overwinning gaat zonder dat iemand hem kan tegenhouden’.

Mobutu heerste over Zaïre, de nieuwe naam die hij in 1971 aan Congo gaf, toen hij het land nog dictatoriaal bestuurde.  Dat was van 1965 tot zijn dood in 1997.

Een uitstekend initiatief

Voor de jurist en N-VA-gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek, Laurent Mutambayi, is dit een uitstekend initiatief om eindelijk komaf te maken met dit dossier tot tevredenheid van al de betrokken partijen. ‘Ik heb begrepen dat er in het verleden al compensatie was. Volgens de informatie waarover ik beschik, hadden alle Belgische slachtoffers hun vorderingen reeds ingediend via hun advocaten en/of vertegenwoordigers. Het komt er nu op aan het een of het ander te verifiëren en vooral ervoor te zorgen dat alle slachtoffers daadwerkelijk schadeloos worden gesteld’, verklaarde hij.

Voor meester Mutambayi zal deze procedure helpen om de relatie tussen de Belgen en de Congolezen op te knappen: ‘Het zal helpen om het vertrouwen aan beide kanten te herstellen. Het zal ook bijdragen tot de totstandkoming van nieuwe partnerschappen’, concludeert hij.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Glodie Mungaba

Glodie Mungaba is reporter bij onder Congoforum.be en Bruzz. Hij biedt je een inside-blik op de samenleving in Afrika, met een ruim panorama dat zowel politiek, sport als cultuur omvat.