fbpx


Europa, Media

Schengen en desinformatie
Om de Europese Unie uit de wind te zetten voeren de mainstream media, de VRT op kop, een desinformatiecampagne. Zo zou het einde van Schengen de doos van Pandora openen en rampspoed afkondigen over Europa. Om dat kracht bij te zetten toonde het VRT-journaal onlangs beelden van een eindeloze rij wachtende auto’s, type jaren 1970 of ouder. Een man in uniform moest een grenspost suggereren. Waar en wanneer die beelden werden opgenomen, werd in het ongewisse gelaten. De bedoeling was de kijkers een schrikbeeld voor te houden van wat hen zonder Schengen de volgende zomer zou overkomen.

Als de lezer het toestaat, duik ik nu even in mijn herinneringen. In de jaren vóór Schengen ben ik zowat iedere zomer met de auto naar Frankrijk, Spanje of Italië gereisd. Van lange wachttijden aan de grensovergangen was daarbij geen sprake, alles verliep vlot. De VRT speculeert er blijkbaar op dat de herinnering van de meeste kijkers niet zover teruggaat. Bovendien staan die kijkers ook mét Schengen tijdens de vakantie-uittocht urenlang in de file. De omroep levert hier een klassiek staaltje van beeldmanipulatie.

Maar laten we eens luisteren naar wat de Oxford-econoom Paul Collier over Schengen te vertellen heeft. Collier is een wereldvermaard migratiewetenschapper en auteur van Exodus: How Migration Is Changing Our World (2013), ondertussen dé klassieker over migratie. In een interview met de Duitse kwaliteitskrant Die Welt (29 januari) zegt hij het volgende:

‘Schengen is allang dood. En weet je wat: dat maakt niks uit. Mijn vaderland Groot-Brittannië maakt ook geen deel uit van het Schengen-akkoord. Dat brengt geen enkel nadeel met zich mee. Schengen is alleen maar een theatraal symbool van de Brusselse politici. Men wil daarmee zoiets als een Europese staat suggereren. Maar Schengen heeft niets met Europa te maken. Wat telt is dat wij van het ene land naar het andere kunnen reizen. En dat gaat ook zonder Schengen.’

Op de tegenwerping van de interviewer dat Europese exportbedrijven voor grote bijkomende kosten vrezen wanneer de slagbomen naar beneden gaan, antwoordt Collier:

‘Dat argument is alleen maar een voorwendsel. Wanneer ik naar het continent reis, toon ik mijn paspoort, dat duurt tien seconden, meer moeite kost dat niet. Belangrijk is dat men vrij kan reizen, en daarvoor heeft men Schengen niet nodig. Het is toch heel eenvoudig: elk land is ervoor verantwoordelijk zijn eigen grenzen te beveiligen. Je kunt ook niet zomaar naar Botswana reizen. Waarom zou dat in Europa anders moeten zijn?’

Ondertussen wordt iedere dag duidelijker waartoe de hubris van de Brusselse politici leidt. Hun collectieve zinsverbijstering vormt een bedreiging voor ons continent, maar blijkbaar is niemand in staat de waanzin te stoppen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.