JavaScript is required for this website to work.
post

Is Schotland het Pond kwijt?

Harry De Paepe13/2/2014Leestijd 1 minuut

Nu het stormt en waait in het Verenigd Koninkrijk gaat alle aandacht naar de machteloze politiek van de regering Cameron tegen het noodweer. Maar vandaag ontketende Westminster nog een ander stormpje.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Drie pestkoppen

De Scottish Nationalist Party, de leidende partij van Schotland, maakte in het verleden bekend dat wanneer de Schotten op 18 september 2014 zich voor de onafhankelijkheid uitspreken, het Pound Sterling en het koningshuis behouden blijven. Maar de drie grootste Britse partijen, Conservatives, Labour en Liberal Democrats, willen nu een stokje voor een mogelijke muntunie steken. Ze zweren dat, wie er ook deel zal uitmaken van de nieuwe Britse regering in 2015, geen van hen zal toestaan dat een onafhankelijk Schotland het Britse Pond zal kunnen handhaven. De Schotse regering noemt dit plan pure pesterij en verklaart dat het in het belang is van het hele Britse eiland dat Schotland blijft samenwerken met de Bank of England.

Het rapport, de peilingen en kopzorgen voor Salmond

De ‘Treasury’ maakte vandaag een rapport bekend waarin de administratie adviezen meegeeft voor wat er moet gebeuren na een eventuele onafhankelijkheidsverklaring. Ze adviseert drie punten die noodzakelijk zijn bij een Britse monetaire unie: een onderlinge ondersteuning van de banken, een kruisbestuiving van belastinggelden en verregaande akkoorden over belastingen en budgettering tussen Edinburgh en London. Het document zal in het midden laten welke optie het beste is (wel of geen muntunie).
SNP blijft geloven in een gezamenlijk Pond, maar de drie anders zo grote rivalen van Westminster vormen een verbond om Alex Salmond en de zijnen een hak te zetten. Ondertussen tonen de peilingen aan dat een nipte meerderheid van de Schotten de onafhankelijkheid niet meteen zien zitten.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties