JavaScript is required for this website to work.
post

Schotland schuift op

Helft Schotten voor onafhankelijkheid

Karl Drabbe12/4/2014Leestijd 2 minuten

Opiniepeilingen geven het ja-kamp voor Schotse onafhankelijkheid tot 47%. Buitenlandse diplomaten en verslaggevers houden er ernstig rekening mee dat ‘het’ zal gebeuren, straks in september.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

The Guardian pakte er donderdagavond mee uit naar aanleiding van enkele nieuwe opiniepeilingen. De Schotten schuiven op naar een duidelijker ja-stem in het referendum straks in september. En diplomaten in Edinburgh nemen net hetzelfde waar.

De progressieve kwaliteitskrant sprak met vijftig diplomatieke missies en consulaten. Daar houdt men er zeer ernstig rekening mee dat de meerderheid van de Schotten op 18 september pro onafhankelijkheid zouden stemmen. De krant vatte het samen met het citaat van één diplomaat: ‘het is hoogstwaarschijnlijk, maar niet zeker’.

Zo’n uitspraak komt niet uit de lucht vallen. In november 2013 bleek uit tal van peilingen dat gemiddeld 38% van de Schotten ‘Yes’ zou stemmen. Twee peilingen die donderdag werden bekend gemaakt – een ervan uitgevoerd door de universiteit van Dundee – geven het ja-kamp 44% en zelfs 47%.

De Yes-campagne is de voorbije maanden dan ook erg toegenomen. Aan de andere kant moet echter de campagne nog opgestart worden. Zo plant de beweging ‘Better Together’ een even massale campagne als Scottish Labour.

Dat de Schotten net de voorbije maanden zo gezwind opschoven is wel opmerkelijk. Er was uit het dreigement vanuit Brussel – Schotland zou niet automatisch lid worden van de EU -, de onheilstijding van het IMF – Schotland zou de grootste schuldgraad kennen van de ontwikkelde landen – en het dreigement vanuit Westminster en Downing Street 10 dat de Schotten het Pond Sterling zouden moeten opgeven.

Ook Le Monde Diplomatique merkte op dat er iets aan het bewegen is in Alba. De Schots-Nationalistsche Partij van eerste minister Alex Salmond hield gisteren een congres en heeft – volgens de krant – de wind in de zeilen. Op het congres werd vooral een antwoord gegeven op de dreigementen uit Brussel en Londen. Schotland heeft olie én voldoet aan alle voorwaarden voor het EU-lidmaatschap. De Scot Nats maken zich sterk hun zuiderburen en de rest van Europa een poepje te laten ruiken. Daarbij richtte Salmond vooral zijn pijlen op Brits premier David Cameron en zijn Conservatieve partij, waarvan – zoals een oud grapje stelt – er minder parlementariërs in Edinburgh zetelen dan er panda’s zijn in de zoo van de Schotse hoofdstad.

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Mathijs Schiffers beschrijft in ‘Brexit, Brussel, Brabant’ op een verstaanbare manier het reilen en zeilen van de Europese Unie. Het werk is ons boek van de week, verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.