fbpx


Buitenland

Schots parlement verwerpt May’s brexit-planHet Schotse parlement heeft dinsdag 7 februari met een overweldigende meerderheid May’s brexit-plan verworpen. Van de 129 leden stemden 90 tegen en slechts 30 voor. Onthoudingen waren schaars.

De stemming was slechts symbolisch en niet-bindend. De Schotse Premier Nicola Sturgeon behoort tot de Schotse Nationale Partij (SNP). Bij de verkiezingen in mei 2011 won de SNP afgetekend. Met 69 op 129 behaalde ze de absolute meerderheid. In mei 2016 werd verwacht dat de SNP haar absolute meerderheid zou vergroten maar zij verloor die echter.

Labour ging verder achteruit en de conservatieven werden de tweede grootste partij. De Liberaal-Democraten stagneerden terwijl de Groenen de vierde grootste partij werden. Vóór de stemming bestempelde Sturgeon die als een doorslaggevende toets om te zien of Londen überhaupt naar Schotland luistert. Zij vroeg zich ook af of het Verenigd Koninkrijk aan de Schotse aanspraken kan en wil tegemoetkomen.

De premier grijpt de stemming nu aan om op een tweede onafhankelijkheidsreferendum aan te sturen. Zij had herhaaldelijk al geëist dat het VK bij de onderhandelingen over het vertrek uit de EU ook met de Schotse belangen rekening houdt. Gebeurt dat niet, dan moet Schotland de mogelijkheid hebben om een referendum te houden over uittreding uit het koninkrijk, vindt haar partij.

Naast Schotland is ook Noord-Ierland tegenstander van de brexit. De Schotse brexit-tegenstanders verwijten May te weinig overleg en beschuldigen haar ervan niet tot enig compromis bereid te zijn.

De brexit-voorstanders in het Schotse parlement ontkennen dat er geen ruimte zou worden geboden voor overleg en schetsen de Schotse onafhankelijkheid als een nog veel groter gevaar voor Schotse banen en de economie.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.