fbpx


Buitenland

Schotse democratie volwassener dan ooit
Kort voor het onafhankelijkheidsreferendum van 18 september beweerde ik al dat wat de uitslag van het referendum ook zou zijn, de Schotse democratie de grote winnaar is. Het referendum is een ontzettend belangrijk instrument geweest in de verdere nation building van Schotland enerzijds, en voor de politieke awakening van vele Schotse burgers anderzijds.

Zo naïef was die stelling niet. Een recente studie van de politicoloog Jan Eichhorn wijst immers uit dat de democratische participatie in Schotland exponentieel is toegenomen onder de bevolking. ‘Ga naar een publieke meeting in Schotland, en je loopt er honderden mensen tegen het lijf,’ zegt Willie Sullivan, de directeur van de Schotse afdeling van Electoral Reform Society. Dat was niet altijd het geval: ‘ga enkele jaren terug en je zou er slechts enkelingen ontmoet hebben, die geïnteresseerd zijn in politiek.’

Een op 16 maart bekend gemaakte studie van de universiteit van Edinburgh staaft die stelling. Het referendum heeft ervoor gezorgd dat de Schotten zich zijn gaan interesseren in hun politieke lotsbestemming én ze zich ook gaan engageren zijn in het publieke debat. Zelfs Schotse tieners (18-19-jarigen) zijn meer gemotiveerd om volgende keer te gaan stemmen (in het VK bestaat er geen opkomstplicht zoals in België). 65% wil naar de stembus – in 2011 was dat maar 30%. En een op vijf tieners gaf aan afgelopen jaar deel te hebben genomen aan een politieke meeting.

Volgens Sullivan werkte het referendum als een catalysator voor politieke betrokkenheid benoorden de muur van Hadrianus. De onderzoeker schuwt de grote woorden niet: het referendum zorgde voor een soort van een ‘constitutional convention on how Britain should be governed’.

Zoals de petits vicaires en de Davidsfonds-leerkrachten voor de Tweede Wereldoorlog collegeleerlingen stimuleerden voor de Vlaamse kwestie, zo ook hebben onafhankelijkheidsdebatten op Schotse scholen gezorgd voor het politieke ontwaken van de tieners. Want de groep tussen 20 en 24 jaar lijkt al minder geëngageerd (ca. 55%) dan hun jongere vrienden. Ook de nieuwe sociale media en de afkeer voor de traditionele partijen – de SNP groeide ondertussen uit van een partij van amper 20 000 leden tot meer dan 100 000, en dat op amper zes maanden tijd – hebben hun effect.

De erfenis van het referendum is – behoudens een nieuw referendum in de volgende legislatuur – een meer politiek bewuste Schotse natie, en vooral een meer politiek én nationaal bewuste generatie jongeren. De Vlaamse Beweging weet wat te doen.

 

Foto: (c) Reporters

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.