fbpx


Buitenland
Schotse onafhankelijkheid

Schotse onafhankelijkheidsdebat keert terug…

van nooit helemaal weggeweestEind augustus presenteerde de Schotse First Minister Nicola Sturgeon haar nieuwe kabinet aan het parlement in Edinburgh. Haar regering bestaat uit een samenwerking tussen de eigen Scottish National Party en de Scottish Greens, die spreken van ‘een historisch moment’. Mandaat voor referendum Sturgeon stak haar trots niet onder stoelen of banken in het Holyroodparlement: ‘De groene ministers krijgen een plaats in de nationale regering waar we zullen samenwerken, samen uitdagingen aanpakken met een collectief verantwoordelijkheidsgevoel om resultaat te leveren voor het…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Eind augustus presenteerde de Schotse First Minister Nicola Sturgeon haar nieuwe kabinet aan het parlement in Edinburgh. Haar regering bestaat uit een samenwerking tussen de eigen Scottish National Party en de Scottish Greens, die spreken van ‘een historisch moment’.

Mandaat voor referendum

Sturgeon stak haar trots niet onder stoelen of banken in het Holyroodparlement: ‘De groene ministers krijgen een plaats in de nationale regering waar we zullen samenwerken, samen uitdagingen aanpakken met een collectief verantwoordelijkheidsgevoel om resultaat te leveren voor het volk dat we dienen.’ Een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wordt voor de Schotse regering een belangrijk speerpunt: ‘We hebben daar een ontegensprekelijk mandaat voor. De SNP en de groenen hebben samen 72 zetels van de 129 in dit parlement en we zijn beiden verkozen met het duidelijke engagement voor de organisatie een onafhankelijkheidsreferendum.’

De SNP strandde in de verkiezingen van mei op 64 verkozenen, een zetel te weinig voor een volstrekte meerderheid. Het werd toen snel duidelijk dat de in stembusslag succesvolle groene partij – met zes verkozenen, een winst van twee zetels – de voorkeur genoot voor een samenwerking. De twee partijen vormen evenwel geen coalitie: de groenen ondersteunen niet alle onderdelen van het regeerakkoord. Men noemt dit het ‘Nieuw-Zeeland model’, naar het akkoord van Labour en de Greens daar.

‘Gekke groenen’

De samenwerking van de twee partijen botst op het klassieke verzet van de oppositie. De rechtse Schotse Conservatives steigeren tegen het linkse programma van de nieuwe regering en bestempelen die als ‘anti-business’ en als een ‘ernstige bedreiging voor het economische herstel’.

Maar de coalitie krijgt ook tegenwind van pro-SNP figuren. Een oud-minister voor Volksgezondheid waarschuwde zijn partij voor de ‘gekke’ groenen. Hij is bang dat het engagement van de nieuwe regering om geen nieuwe wegen aan te leggen en het afbouwen van de Schotse aardolie-industrie tegen de borst van vele kiezers stuit. ‘Niet zo lang geleden was de Schotse olie een van onze sterkste economische argumenten voor de onafhankelijkheid’, betoogt hij onder meer. Topfiguren binnen de groene partij noemen het akkoord met de SNP dan weer ‘veel te vaag’ en ‘teleurstellend’.

‘Brexit maal tien’

Opvallend en vervelend voor de SNP zijn ook de uitspraken van professor internationale economie Mark Blyth. Hij omschreef de economische impact van de Schotse onafhankelijkheid als ‘Brexit maal tien’. Blyth gelooft desondanks in de verwezenlijking ervan en hij zetelt sinds kort als adviseur voor het kabinet Sturgeon. Maar zijn uitspraken – die deel uitmaakten van een hele uiteenzetting – waren politiek bijzonder onhandig en schonken de tegenstanders van de Schotse onafhankelijkheid extra munitie.

Eind deze week vindt de jaarlijkse partijconferentie van de SNP plaats. De onafhankelijkheidskwestie vormt het hoofdthema van de politieke driedaagse. Daarmee zal het onafhankelijkheidsdebat ongetwijfeld opnieuw op de voorgrond treden.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.