JavaScript is required for this website to work.
post

Senaat afschaffen?

Harry De Paepe5/3/2017Leestijd 2 minuten

De N-VA lanceert 29 voorstellen voor politieke vernieuwing. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De ‘nieuwe politieke cultuur’ van Volksunieman Bert Anciaux is terug van weggeweest. Of vloek ik nu in de kerk? Ach, ik plaag maar wat.

De N-VA wil meer politieke hygiëne na de zitjes-in-intercommunalesstorm die door alle partijen heen raasde. Het afgescheurde Kamerlid Hendrik Vuye catalogiseerde zijn oud-partij als ‘één van de vier klassieke partijen’. Een imago die ‘de motor van verandering’ kan missen als kiespijn. Daarom pleit de Vlaams-nationale partij nu voor ‘een verplichte elektronische mandatenaangifte voor alle parlementsleden, burgemeesters, schepenen, inhoudelijke kabinetsmedewerkers, speciale functies en iedereen die bestuurder is namens een overheid.’ Ook moet er meer duidelijkheid komen inzake inkomsten uit mandaten. U weet wel, dat heikele punt dat enige tijd de krantenkoppen beheerste. De partij is zinnens al deze ideeën op tafel te leggen in de werkgroep Politieke Vernieuwing, nu dinsdag 7 maart.

Bij monde van Peter De Roover – ons niet geheel onbekend – stelt de N-VA ook voor om de Senaat af te schaffen en de 150 Kamerzitjes te verminderen. Op het eerste gezicht een nobel voorstel. Maar eerlijk gezegd is dat toch niet wat ik me bij confederalisme inbeeld.  

Daarom een tegenvoorstel, en neen ik ga niet voor het klassieke ‘Vlaanderen onafhankelijk! Nu! Nu! Nu!’, hoe plezant ook. Waarom niet gaan voor een afschaffing van de Kamer? Heeft de Eerste Kamer in een federaal België eigenlijk nog wel zin? Geef de deelstaten de nodige bevoegdheden en laat ze elkaar nog ontmoeten in de Tweede Kamer, ofwel de Senaat. Hoewel ik de term ‘Staten-Generaal’ beter vind. De wetgeving wordt opgemaakt in de deelstaatparlementen en indien nodig verfijnd in de Senaat. De federale ministers kunnen zich ten overstaan van de deelstaten verantwoorden in de Senaat. De vinger op de pols.

Ik weet het, dit is ‘spielerei’. Kristof Calvo zal het onzin vinden en hij niet alleen. Maar ik vind het veel meer getuigen van geleidelijke verandering dan het idee om de Senaat af te schaffen. Een idee waar je eigenlijk niets wezenlijks mee verandert, omdat de Senaat nu toch al niet veel meer voorstelt. En dus zal België blijven zoals het is. Weinig politieke vernieuwing. Jammer.

Een Staten-Generaal. ’t Zou mooi zijn.

 

Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties