JavaScript is required for this website to work.
post

Separatismetoerisme. Straks ook in Vlaanderen?

Karl Drabbe16/9/2014Leestijd 2 minuten

Onafhankelijkheidstoerisme. Al van gehoord?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ja er zijn van die regio-beatniks die culturele minderheden, stadstaten en andere regio’s-met-autonomiedrang bezoeken als een bezetene. Of iets minder. Ook ik bezocht al Schotland, Ierland (tja), Baskenland, Bretagne, Andalusië, Corsica, Zuid-Tirol, Beieren en Catalonië. En buiten Europa zijn de ‘stammen’ die ik bezocht niet meer op handen en voeten te tellen, om van de Australische aborigines of de Nieuw-Zeelandse maori te zwijgen, of de Rapa Nui op Rapa Nui (Paaseiland, Chili). Kan ik er aan doen dat dat stuk voor stuk ook mooie regio’s zijn, met veel cultuur en natuur. De autonomiebeweging nam ik er dan maar gemakshalve bij. Het lijkt er wel op of de wereld bestaat enkel uit minderheden en naar autonomie strevende volkeren en regio’s … 

Maar nu is er ook een (online) reisbureau dat zich specialiseert in separatistische regio’s: PartizanTravel. De site bekent kleur, noemt zichzelf alvast niét ‘neutraal’. Het reisagentschap belooft reizen met een unieke ervaring met een blik achter de schermen, van (Spaans) Baskenland tot Corsica, en nu ook Schotland.

Het unieke van de trips ligt in de gesprekken met lokale militanten en deelname aan politieke meetings en activiteiten. Vorige week kon je met PartizanTravel de Catalaanse Diada meemaken. Dat moet wel uniek zijn, tussen die meer dan één miljoen manifestanten door de straten van Barcelona. Wie met PartizanTravel nu in Schotland reist, zit op de eerste rij om de referendumuitslagen te verwerken. Samen met ‘yes’-activisten, uiteraard.

Ik ken wel wat verstokte Vlaamse Bewegers die weinig anders doen dan zulke regio’s opzoeken tijdens hun vakanties. Sommigen blijven er zelfs plakken. Vlaams-nationalisten bij voorkeur in Ierland, althans vroeger toch. Dat Ieren katholiek zijn en een christelijke taal spreken, zal wel hebben meegespeeld.

Stichter Arturo Villanueva kwam op het idee nadat hij acht jaar in Belfast als toeristische gids had gewerkt voor Coiste na nlarchimi, een steuncomité voor voormalige republikeinse gevangenen die vandaag door de EU wordt gesubsidieerd. Hun gidsbeurten kenden veel succes, en zo ontstond het idee voor een alternatieve, ‘nationalistische reisbeleving’, stelt Villanueva in The Guardian.

Momenteel kun je met ‘s mans agentschap terecht in Spaans Baskenland, waar je een ander verhaal meekrijgt dan dat van het boze ETA, maar de nationalistische sentimenten van de meerderheid van de bevolking opgelepeld krijgt. De ceo woont trouwens in Frans-Baskenland, want aan de overzijde van de Pyreneeën wordt hij door de autoriteiten gezocht voor zijn engagement in de kale borroka, zeg maar de anti-Spaanse intifada van radicale jongeren die sympathiseerden met de ETA.

De meeste toeristen die met de Partizanen meereizen zijn ouder dan 55 en gepensioneerd. De meesten zijn ‘independence minded’ reizigers die met eigen ogen de onafhankelijkheidsstrijd willen zien en mee beleven. Momenteel zijn vooral de reizen in Baskenland, Catalonië en – hoe kan het ook anders – Schotland populair.

De vraag is nu wanneer er straks bussen vol toeristen naar ‘De Barricade’ zullen snellen in Brussel. Of naar de Wetstraat, waar een onafhankelijkheidspartij straks de plak zwaait. Nietsvermoedende en slecht geïnformeerde ‘separatismetoeristen’ zouden er nog van een kale kermis thuiskomen. Gelukkig kunnen ze zich tegoed doen aan de vele nationalistische gerechten alhier, als steak of mosselen, uiteraard met  frietjes en mayonaise. De Vlaamse Volksbeweging kan zijn ‘Ja voor Vlaanderen’-bus aanbieden als unieke touringbus. Laat de kaasschaaf maar komen, de kassa kan rinkelen! N-VA-minister van toerisme Ben Weyts weet wat hem te doen staat!

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties