fbpx


Satire

Sinterklaas komt op 26 mei zowel van links als van rechts

Bananenrepubliek à la Belgique


Alea iacta est! Het schijnbaar onmogelijke is geschied. Bart De Wever werd in een debat in zijn hemd gezet en dan nog door een politieke joker, John Crombez. Het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachtingen werd een steen rond De Wevers nek. Meteen werd in de media het beeld opgehangen van N-VA als de partij die reumatische bouwvakkers met een looprek uw huis laat bouwen. Niet volledig onterecht. Want N-VA richt zich op de levensverwachting en niet op de houdbaarheidsdatum van ons lichaam. Naarmate de zestig nadert, vermindert de fysieke kracht, het gehoor, zicht en geheugen. Kranige zestigers geven het niet graag toe, maar de jeugd ontsnapt ons net zoals ons lichaam. De Wevers geheugen liet hem al op zijn achtenveertigste in de steek toen ‘comical Crombez’ hem in het Nederlands en het Latijn aan diens eigen partijprogramma herinnerde. Ja, Bartje, vanaf nu gaat het bergaf. Maar goed, als een zeventigjarige belastinginspecteur een stuk van mijn inkomsten vergeet aan te rekenen, zal je mij niet horen klagen. 

Doppen loont en wordt beloond

Hoe zit het met de realiteitstest van het pensioenplan van diezelfde ‘comical Crombez’. Links (sp.a, PVDA), nieuw links (Groen), flinks halflinks (Vlaams belang) en hypocriet medio-links (CD&V) kiezen voor een minimumpensioen van 1500 euro. Dat geldt dan wel voor een volledige loopbaan van 45 jaar, behalve bij sp.a. Daar houdt men het op 42 jaar en bij de ‘superlinksen’ van Vlaams Belang wacht er zelfs al na 40 jaar de befaamde Belgische jackpot, ook wel eens basispensioen geheten. Maar wat is een volledige loopbaan? Als ik op mijn twintigste ga werken, dan mag ik op mijn vijfenzestigste met pensioen en krijg ik 1500 euro per maand. Voor ‘comical Crombez’ moeten bovendien alle periodes van werkeloosheid, ouderschapsverlof, tijdskrediet, verlof medische bijstand, palliatief verlof, profylactisch verlof… meetellen als gewerkt! Tweeënveertig jaar doppen en als cadeau 1500 euro pensioen opstrijken. Sp.a is dus de partij van de ‘hangmathangers’, van de teken van de sociale zekerheid, niet van zij die ertoe bijdragen. Om het te betalen wil sp.a snijden in de hoge pensioenen  ̶  de rijken betalen !  ̶  en bedrijfssubsidies afschaffen. De zuurstof die voor arbeidsplaatsen zorgt, moet verdwijnen om geld vrij te maken voor meer stempelgeldcarrières die eindigen met een pensioen van 1500 euro per maand. Crombez droomt een Oblomovmaatschappij van leeglopers en parasieten. Gaan werken en belastingen betalen, da’s voor asocialen en die vermaledijde zelfstandigen… Profiteurs aller landen, verenigt u!

Linkse ratten rol uw matten… maar open

Om zich te onderscheiden van de N-VA, heeft het Vlaams Belang zijn linkse mat uitgerold. De Vlaamse leeuwen verliezen hun klauwen en worden aaibare katten die slapen met linkse ratten. Tom Van Grieken en John Crombez deelden in de Zevende Dag een schaaltjes linkse melk en vielen elkaar net niet tongzoenend in de armen. Het Vlaams Belang creëert een cordon rond zichzelf. Door harde standpunten over migratie zijn ze niet welkom bij Open VLD, CD&V, Groen en sp.a en door hun linkse vapeurs is een coalitie met N-VA niet mogelijk zonder hun volledig sociaaleconomisch programma in de papierversnipperaar te schuiven. Het ‘verlinksen’ van het Vlaams Belang werpt dan misschien electorale vruchten af, maar politiek is de ideologische die grand écart een megaflop. Van Grieken heeft zich laten betoveren door successen van Le Pen en Trump. Zij verenigden linkse standpunten met een rechtse harde lijn voor onder meer migratie. Dit heeft zijn nut bewezen bij kanseliersverkiezingen, maar in deze verkiezingen van dit schizofrene land van particratie & hypocrisie is het een vliegenvanger in een fles.

Links, rechts of averechts

Links en rechts worden deze verkiezingen door elkaar gegooid. Voor Crombez zijn enkel PVDA en sp.a linkse partijen en is groen een rechtse-progressieve partij. Volgens De Wever is het Vlaams Belang een linkse partij en volgens Rutten is Open VLD een rechtse centrumpartij. De termen links en rechts en hun verbondenheid met progressief en conservatief dateren uit de tijd van Lodewijk de Veertiende. Lodewijk de Veertiende troonde rechts in het parlement en diegenen die zijn absolute monarchie steunden, en aldus behoudsgezind of conservatief waren zaten naast hem. Links van hem zaten de vernieuwers, de progressieven, zij die tegen de absolute macht van de koning waren en meer vrijheid en gelijkheid eisten. Met uitzondering van het neo-communistische PVDA, loopt geen enkele Vlaamse partij vandaag warm voor een dictatuur van Chinese snit. Historisch gezien zit eigenlijk enkel PVDA op een rechts spoor. Het is onze drang om iets of iemand in hokjes te plaatsen die de onoverzichtelijk links-rechts-soep creëert. Er bestaan geen klassieke linkse of rechtse partijen meer, enkel sinterklaaspartijen, belastingpartijen, utopische partijen en vooral veel hypocriete partijen. Wie het best zijn leugens verpakt en verkoopt, wint glansrijk de verkiezingen en verwerft voor minstens vijf jaar een loonstrookje en vooral: een mooi pensioen op niet-reumatische leeftijd.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.