fbpx


Politiek

SinterklaaspolitiekTaliban

In deze vrije tribune ergert Theo Francken zich aan de miljoenen die Kitir vrijmaakt voor Afghanistan, terwijl België kampt met een gigantisch begrotingstekort. Om nog te zwijgen van de inhoudelijke bezwaren. 

Terwijl de begroting compleet ontspoort (slechtste van Europa), de energiefactuur de pan uitswingt en honderden gezinnen zonder warm water, keuken en elektriciteit met een bang hartje afwachten wat de winter zal brengen, hebben we een socialistische minister die miljoenen extra (sic) ‘vrijmaakt’ alsof ze Sinterklaas is, met in haar slipstream een legertje journalisten om haar promoreis extra goed in woord en beeld te brengen. Extra miljoenen die we voor alle duidelijkheid – met een ongezien begrotingstekort van meer dan 30 (!) MILJARD euro – niét hebben.

FN Herstal

Toen ik Minister Kitir de vraag stelde waarom ze bijvoorbeeld extra miljoenen aan Yemen schenkt terwijl haar eigen regeringspartijen via staatsbedrijf FN Herstal nog steeds wapens blijven leveren aan die wrede burgeroorlog en ze misschien daar eerst mee zouden kunnen stoppen, stond ze met haar mond vol tanden. Ze ging het met hen ‘eens bespreken’. Tja.

Toen collega Kathleen Depoorter haar interpelleerde over het ophefmakende onderzoek naar de linken tussen de Palestijnse ngo’s die we zo gul financieren en een terroristische organisatie als het Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP), weigerde ze een onafhankelijk onderzoek.

En die onmiddellijke aankondiging van extra miljoenen voor Afghanistan, really?! De EU zit momenteel samen om te bepalen wat ze met het terroristische Talibanregime zal aanvangen – erkennen of niet – maar wij zwaaien al met een nieuwe miljoenencheque.

Asielopvangbudget hoort bij ontwikkelingssamenwerking

Doe zoals Nederland en tel het binnenlandse asielopvangbudget integraal bij de 0,7% doelstelling op vlak van ontwikkelingssamenwerking. Want dat is het failliete Europese asielsysteem maar net: ontwikkelingssamenwerking op eigen grondgebied. Met ook al een recordbedrag van 427 (!) miljoen euro voor asielopvang in 2021, komen we dan al een heel eind verder. Als staatssecretaris Mahdi hiermee zal toekomen tenminste, want de door mij aangekondigde nieuwe asielcrisis is sinds gisteren officieel een feit.

Zondvloed

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen principiële tegenstander van alle vormen van ontwikkelingssamenwerking, maar de manier waarop dit, in dit klimaat, in de markt wordt gezet, stuit me tegen de borst. En ik ben duidelijk niet alleen.

De wijze waarop Paarsgroen achteloos met belastingsgeld smijt als ware het snoepgoed in de stoet van Aalst Carnaval, is stuitend. Maar wat wil je ook, door zichzelf bij de start van De Croo I te bedienen met een 20 regeringsleden, 7 (!) vicepremiers en een recordhofhouding van vele honderden cabinetards, zetten ze natuurlijk zelf dit beeld. Een beeld dat sindsdien elke dag bevestigd wordt. ‘Socialisten houden van crisissen, want dan kunnen we veel geld uitgeven.’ aldus een Franstalige topsocialist bij het begin van de corona-epidemie.

‘Après nous, le déluge.’ verklaarde Madame de Pompadour, de maîtresse van koning Lodewijk XV van Frankrijk, na de Slag bij Roßbach in 1757, die een rampzalige nederlaag was voor de Fransen.

Na ons de zondvloed.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Theo Francken

Theo Francken (1978) is master in de pedagogische wetenschappen. Hij was staatssecretaris voor Asiel en Migratie en is momenteel Kamerlid voor N-VA en burgemeester van Lubbeek.