fbpx


Media

Sluiten die fora!
Ik zal het maar toegeven. Ik ben een beetje een culturo en dus Klara-luisteraar. Het zal een karaktertrek zijn dat ik gemakkelijk neig naar minderheden.

Klara riep dit nieuwe seizoen Pompidou weer tot leven. Wat hebben ze daar met die gewezen en niet eens zo historische Franse president? Dat hij in Parijs een spraakmakende cultuurtempel neerpootte, zal er veel mee te maken hebben. Of misschien bekt het gewoon lekker, ‘pompidou’. Toon Hermans klikte de Franse president woordspelgewijs ooit aan Joop den Uyl: ‘Vraag een keer aan Joop L’Hibou wat ik met m’n pompie doe.’

In de Klara-versie van Pompidou komen enkele cultuurminnenden, zoniet cultuurscheppenden het luisterend publiek badinerend onderhouden over de stand van zaken in de wereld der schone kunsten. Ook aan Klara gaat het Twitter-fenomeen niet voorbij en elke werkdag mag iemand een persoonlijke waarheid debiteren gedurende 140 seconden. Jawel, 140 dus.

Die avond was het aan Yves Desmet, commentator van De Morgen en progressief boegbeeld van Vlaanderen. Hij had, zo begonnen zijn 140 seconden, die dag een volger op Twitter geblokkeerd en twee Facebookvrienden ‘ontvriend’. Ze reageerden ontstemd en verweten hem de vrije meningsuiting ongenegen te zijn. Desmet merkte terecht op dat vrije meningsuiting geen verplichting tot luisteren of lezen inhoudt. Daarop volgde bij hem de obligate neerbuigendheid over wat sociale media-bagger wordt genoemd; de onhandige, weinig beschaafde, ronduit boertige of zelfs verbijsterend platvloerse reacties op internetfora, Twitter, Facebook en dies meer. Mij storen ze vooral als ze komen van ‘gelijkgezinden’. Op die manier bevestigen ze enerzijds oerdomweg alle in-hun-geval-niet-eens-zo-foute-clichés die tegen ‘ons’ worden gebruikt. Anderzijds, niet iedereen beschikt over de gave van het woord. Ook qua taalgebruik zijn er haves en have nots.

Die laatsten werken Desmet zo op de zenuwen dat hij zwaar de bocht uitgaand zijn 140 seconden afsloot met de wens dat die fora op internet worden afgeschaft. Hij wekte allerminst de indruk het als grap te bedoelen.

De culturo van dienst in de studio viel hem volmondig bij. ‘De mond snoeren, dat gepeupel.’ Zo werd het niet letterlijk gezegd maar daar kwam het eigenlijk wel op neer. Twittervolgers blokkeren of Facebookvienden schrappen, dat vormt geen inbreuk op de vrije meningsuiting. Internetfora afschaffen absoluut wel.

Vanwaar die neiging tot uitsluiting van zo’n progressieven die zowaar de mond willen snoeren van Jannen met de Pet, de verbale have nots en daarmee de essentie van de linkerzijde verraden? Ik moest spontaan aan de grand chic denken die zich ooit vertwijfeld afvroeg wat al dat plebs toch in restaurants en op tennisvelden en skipistes kwam doen. Dat was toch aan hen voorbehouden terrein, zoals het meningenveld exclusief dat van Desmet en co hoort te blijven. Vinden zij althans zelf.

Tja, het vraagt wat tijd om te wennen aan het idee dat je een monopolie kwijt bent.  

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Peter De Roover

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.