JavaScript is required for this website to work.
Media

Soenens De Serene

VRT en de Stevaert-verslaggeving

Daniël Walraeve3/4/2015Leestijd 2 minuten

Björn Soenens vond de Stevaert-verslaggeving van de VRT ‘sereen’. Hij is wellicht de enige. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Weet u wat ‘bangmakende content’ is? Wij weten het niet, maar we weten wel dat we behoorlijk bang waren toen we donderdagmiddag naar VRT keken. Een ernstig kijkende Tim Verheyden stond daar aan de boorden van het Albertkanaal, waar een sonarboot aan het zoeken was naar het levenloze lichaam van een minister van staat. De hoofdredacteur die verantwoordelijk was voor dat schouwspel, zoals expliciet vermeld in elke aftiteling: Björn Soenens. 

Soenens is de hoofdredacteur die zijn concurrenten ‘bangmakende content’ verwijt. ‘Alles wat een soort hijgerige opwinding veroorzaakt, moet in beeld worden gebracht’, zei hij daar recent over in een interview met Knack. ‘Dan sturen ze een speciale ploeg ter plaatse zodat een reporter kan zeggen dat hij voor het café staat waar de bom is ontploft’. Een onoplettende lezer zou kennen denken dat hij het over zijn eigen VRT had, want aan de Reyerslaan grossieren ze de laatste weken weer in reporters ter plaatse van de ramp – donderdag dus inclusief een extra nieuwsbulletin-zonder-nieuws. 

Elke zweem van kritiek wordt door mijnheer de hoofdredacteur afgedaan als ‘bashing’. Tegenwerpingen kunnen in hoofde Soenens alleen maar het resultaat zijn van onwil of zelfs weerzin voor de VRT. Soenens reageert allergisch op de minste bemerking. Het was dan ook geen verrassing dat Soenens al op vrijdag – één dag na de dood van Stevaert – op bezoek ging bij Nieuwe Feiten op Radio 1. Bij een bereidwillige Lieven Vandenhaute kwam Soenens zijn eigen berichtgeving verdedigen. Het leverde tien hallucinante minuutjes radio op. 

Niet alleen zegt Björn Soenens tevreden te zijn met de VRT-verslaggeving; hij haalt ook woorden als ‘sereen’ en ‘met mate’ boven. Nu kan je veel woorden vuilmaken aan de barnumverslaggeving van de VRT bij het overlijden van Steve Stevaert, maar ‘sereen’ of ‘met mate’ was het allerminst – getuige het extra journaal mét live-koppeling naar het Albertkanaal, maar zónder nieuws te melden. Getuige ook de rest van de VRT-programmatie (tv en radio) op donderdag én vrijdag. 

Een aanzienelijke brok gesprek tussen Soenens en Vandenhaute werd in Nieuwe Feiten dan weer gewijd aan het favoriete gespreksonwerp van Björn Soenens, namelijk Björn Soenens. De chef van de nieuwsdienst heeft immers zelf ook al ‘in het oog van de storm’ gestaan en noemt zichzelf (!) het slachtoffer van een ‘karaktermoord’. Het is, in de context van het gesprek, een schaamteloze vergelijking met een dode ex-toppoliticus die verdacht werd in een verkrachtingszaak. Voor wie wil weten hoe een Calimero-complex klinkt: herbeluister Nieuwe Feiten van vrijdag 3 april. 

Soenens is de kampioen van de constructieve journalistiek, dus hier is een constructief voorstel voor de VRT: bonjour die paljas eens buiten. Zo lang Soenens zich vastklampt aan zijn stoel blijft het VRT-Journaal het ego-project van een praalhans zonder enige zelfkritiek of zelfs maar zelfkennis. Een hijger-hater die niet eens beseft dat hij het zwaarste van allemaal zit te hijgen. Er is niets mis met visie. Het slabakkende Journaal heeft meer dan ooit visie nodig. Maar de visie van Soenens gaat vooral over Soenens zelf. Dank onze lieve heer voor de uitvinding van de afstandsbediening. Dank Mike en Guido voor de uitvinding van VTM. Nu met meer content dan ooit. Kijktip!

 

Foto: (c) VRT Canvas

Categorieën

Daniël Walraeve (1988)  is het pseudoniem van een brave historicus die eigenlijk maar één onhebbelijk trekje heeft: hij is een onverbeterlijke consument van traditionele media. Elke dag leest hij zowat alle kranten en elke dag wordt hij dan weer vreselijk boos om een of ander editoriaal of ander naïef opiniestuk. Hij kan er zelf echt niets aan doen, tenzij er af en toe een stukje over plegen voor Doorbraak. Stokpaardjes zijn ideologie, identiteit en samenleven. 

Commentaren en reacties