JavaScript is required for this website to work.
post

Something old, something Newt

Harry De Paepe9/11/2016Leestijd 3 minuten

Newt Gingrich (°1943) wordt genoemd als kandidaat voor de belangrijke post van Buitenlandse Zaken.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Contract with America

Op 8 november 1994 vond er een Republikeinse ‘landslide’ plaats in de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres. Het maakte een einde aan een veertigjarig bewind van de Democratische partij op ‘Capitol Hill’.

De Republikeinen verloren geen enkel terrein. Elke gouverneur, senator of congreslid bleef voor die partij op post. De Democraten werden echter massaal wandelen gestuurd. Aan de basis van deze grote overwinning lag het ‘Contract with America’. Dit manifest wilde afrekenen met het beleid van president Bill Clinton.  Het Contract zou de Verenigde Staten redden van haar ondergang, zo beloofden de Republikeinen. Het Congres zou aan banden worden gelegd doordat boekhouders het Congres gingen doorlichten voor verspilling, fraude en misbruik. Belastingen kon men nog enkel verhogen met een drie vijfde meerderheid. Het zou van de States opnieuw ‘a great country to live in’ maken.

De belangrijkste man van Amerika

De voornaamste auteur van dit contract heette Newt Gingrich, de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De grote verkiezingsoverwinning maakte van hem de belangrijkste man van de VS, althans dat verklaarde de pers. Hij kon de modale Amerikaan bekoren met zijn manifest. De harde kern van Gingrich’ kiezers waren toen mannen die tussen de vijftienduizend en dertigduizend dollar per jaar verdienden. De Joe Sixpack van nog geen twintig jaar geleden had het gevoel dat zijn Amerika werd bedreigd. Deze kiezer was fel gekant tegen het voortrekken van minderheidsgroepen, tegen een belasting verslindende overheid en stoorde zich aan het aanwezige gebrek voor christelijke normen en waarden.  Het ‘Contract with America’ bewees een radicalisering van de Republikeinen. Een aantal wetsvoorstellen van toen:

The Taking Back Our Streets Act. Bezuinigen op sociaal werk voor criminelen, betere voorzieningen om de doodstraf te voltrekken, meer gevangenissen.

The Personal Responsability Act. Geen bijstand meer voor jonge moeders, bezuinigingen op welzijnsprogramma’s.

The Family Reinforcement Act. Versterking van de hulp aan kinderen, belastingsverlaging bij adopteren en voor ouders met thuiswonende kinderen. Hardere wetten tegen kinderporno.

The Job Creation and Wage Enhancement Act. Stimuleren van het kleinbedrijf, minder belasting op kapitaalwinst, minder regulering.

The National Security Restauration Act. Geen Amerikaanse soldaten onder commando van de V.N. Geen bezuinigingen op defensie.

Van 9/11 was toen nog geen sprake.  Donald Trump steunde nog volop de Democraten. Vandaag boort ’the Donald’ opnieuw succes aan met een geüpdatete versie van dat programma.

I did not have sex with that woman

Newt Gingrich bewoog in die periode hemel en aarde om Clinton van zijn stoel te krijgen. Hij dwong de vlotte president ertoe te liegen voor miljoenen Amerikanen en de wereld. ‘I did not have sex with that woman’, het beroemdste citaat van de oud-president kwam er omdat Gingrich het wilde. Gingrichs politieke spel om Bill Clinton af te zetten mislukte uiteindelijk.

Newt Gingrich, een historicus, begon zijn politieke carrière in 1979. Hij hield die in 1999 voor bekeken, omdat zijn blazoen ironisch genoeg door overspel en geruchten van fraude was besmeurd. In 2012 wilde hij terugkeren als kandidaat-president voor zijn partij. Hoewel hij gepokt en gemazeld was binnen de politiek, profileerde hij zich als een outsider en probeerde hij bijvoorbeeld gouverneur Mitt Romney weg te zetten als ’the establishment’. Even leek hij succesvol, maar de Republikeinen gingen uiteindelijk voor de meer gematigde Romney.

Gingrich: ‘het oude surrogaat voor Trump’

Het was dan ook niet helemaal verrassend dat Gingrich als raadgever opdook in Trumps campagne. Hij genoot de volle aandacht als politieke commentator bij het conservatieve Fox News. Hij stond zelfs op de shortlist om het tot running mate te schoppen. Gingrich gaf ook kritiek op Trumps ‘kleinzielige’ reactie op de interne Republikeinse kritiek op diens houding tegenover vrouwen, maar verdedigde Trump ook ten volle in deze zaak op een opmerkelijke manier.

Nu Trump is verkozen wordt de oude nemesis van de Clintons genoemd als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken. Het zal de nachtmerrie van de Democraten compleet maken wanneer de oude grijze vos de vroegere stoel van Hillary mag innemen.

 

Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.