JavaScript is required for this website to work.
post

SOS Democratie

vrije opinie

Tom Van Grieken15/12/2013Leestijd 2 minuten

De voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren stoort zich aan de consequente uitsluiting van zijn partij bij debatten, die zo verworden tot ‘theekransjes onder gelijkgezinden’.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Overal onder Vlaamse kerktorens worden opnieuw volop debatten georganiseerd. Schoolse turnzalen uit de jaren ‘70 worden omgevormd tot politieke arena’s, veel te grote aula’s worden gereserveerd door overambitieuze politieke studentenclubs en de koelkasten van de parochiezaal om de hoek worden weer aangevuld. Het moge duidelijk zijn: er zijn weer verkiezingen in aantocht.

De voorbije twee maanden sprongen me niet minder dan 15 debatten extra in het oog. Telkens ging het om een debat met alle politieke partijen. Of toch niet. Telkens waren de inrichters één partij vergeten. Een partij die volgens diverse peilingen (DS – 22 november 2013) nochtans 10 procent van de kiezers vertegenwoordigt.

Een verklaring voor deze uitsluiting hadden de inrichters uiteraard altijd. De ene al geloofwaardiger dan de andere. Was het niet omdat de vertegenwoordigers van SP.a en Groen de organisatoren onder druk zette, dan was er wel een uitleg van meer praktische aard: men had – in het internettijdperk! – geen contactgegevens gevonden. De kers op de taart was de verklaring van een Denderleeuwse schooldirectie dat men de laatstejaars niet wilde shockeren door het Vlaams Belang uit te nodigen…

Mijn mening – en bij uitbreiding die van mijn partij – is niet meer waard dan een andere maar zeker ook niet minder. Onze standpunten hebben hun waarde in het democratische politieke debat en mogen en moeten dan ook gehoord worden. Vele van onze standpunten zijn overigens niet zo extreem als ze soms worden voorgesteld. Integendeel zelfs: volgens een recente studie vertegenwoordigen ze een stevige grondstroom in Vlaanderen. Met heel wat van zijn standpunten bekleedt het Vlaams Belang bovendien een unieke positie in het politieke debat. Denken we maar aan de discussie over de staatsinrichting, waarin het Vlaams Belang ondubbelzinnig kiest voor Vlaamse onafhankelijkheid. Of denken we aan het almaar belangrijker wordende debat over Europa, waarin het Vlaams Belang zich opstelt als de enige euro-kritische partij. De uitsluiting van het Vlaams Belang is dan ook een verarming van het politieke debat, dat op die manier dreigt te verglijden tot een theekransje onder gelijkgezinden.

Dat is de reden waarom de Vlaams Belang Jongeren recent besloten het meldpunt www.sosdemocratie.be op te richten. Ik hoop zo nog meer debatten op te sporen waar we geweerd worden, om in dialoog te kunnen treden met de inrichters.

Ik weet niet wie voornoemde debatten heeft ‘gewonnen’. Misschien wel net mijn uitgesloten partij omdat zo het verschil met de andere partijen extra in de verf werd gezet? Ik weet het uiteraard niet. Maar ik weet wél wie in deze debatten de grote verliezer was: onze democratie.

De auteur is voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren en gemeenteraadslid in Mortsel.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Tom Van Grieken (1986) is nationaal voorzitter van Vlaams Belang, lid van het Vlaams Parlement en van de gemeenteraad van Mortsel.

Commentaren en reacties