JavaScript is required for this website to work.
post

A special relationship… omdat er niets anders op zit

Harry De Paepe27/1/2017Leestijd 2 minuten

Theresa May en Donald Trump hebben elkaar nodig.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het moet gezegd. De passage van Theresa May in Washington maakt indruk. Liet Barack Obama vorig jaar nog verstaan dat het Verenigd Koninkrijk bij een brexit achteraan in de wachtrij zou belanden, dan heeft het met Donald Trump ‘front row seats’.

Terwijl de twee wereldleiders de oude vriendschapsbanden tussen de Angelsaksische naties aanhaalden, staat de Europese Unie aan de zijlijn. Die EU mag zich dan ook zorgen maken om deze geopolitieke paringsdans. Dat bleek niet uit wat er op de persconferentie in het Witte Huis gezegd werd, maar tijdens een gesprek in de Londense BBC-studios.

Ted Malloch, een VS-diplomaat, zat er op de sofa in het politieke praatprogramma This Week. Malloch wordt met stip genoemd als kandidaat-ambassadeur voor de VS bij de EU. In het gesprek bleek vrij snel dat de ervaren diplomaat geen grote liefhebber is van ‘Brussel’. ‘Ik had in een vorige carrière een diplomatieke functie van waaruit ik hielp de Sovjet-Unie ten val te brengen. Misschien is er nog een andere unie die getemd moet worden’. Een niet mis te verstane boodschap. Eerder in januari voorspelde hij het einde van de Euro. Het toont de geesteshouding van de Trump-getrouwen ten overstaan van de EU. We mogen daarbij niet vergeten dat een zekere Nigel Farage ‘onofficieel adviseur’ is voor Trump.

Premier Theresa May wil einde maart de brexitprocedure in gang steken en daarbij wordt ze ongetwijfeld gesteund door Washington. Op de persconferentie zei Trump dat brexit ‘wonderful’ zal uitpakken voor het VK en de Britse soevereiniteit omschreef hij als ‘een zegen’ voor de wereld. Hij verwees naar zijn eigen zakenverleden en had hij het over het lastige ‘consortium’ van de EU om zaken in orde te brengen. Allemaal stompen in de maag van die EU.

Volgens Ted Malloch hebben de Britten tegen het einde van dit jaar een nieuw handelsakkoord met de Amerikanen op zak. De Europese staten moeten nu ironisch genoeg rekenen op de Britten om de Amerikaanse steun voor de NAVO te behouden. Het was May die Trump tot zo’n publieke steunbetuiging voor de NAVO bewoog. Ze toonde zich ook heel mondig door zich achter de EU-lijn ten overstaan van Rusland te scharen en tegen Trumps vriendelijkheid voor Putin in te gaan. Ze beschouwt dit als de kracht van de speciale band tussen de twee landen, ‘we kunnen open met elkaar in gesprek gaan’. De EU heeft Londen dus nodig om de relatie met Washington te stroomlijnen. May beseft dit. De EU wordt door Trump achteraan in de wachtrij gezet. Maar May en Trump hebben ook elkaar nodig. De wereld lijkt de Britten hun keuze voor de brexit kwalijk te nemen en ook over Trump is er maar weinig enthousiasme. Die afkeer drijft de twee politici in elkaars armen. Ze versterken elkaars prestige.

 

Foto: (c) cnn.com

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.