fbpx


Politiek, Sport

Gelijke premies voor olympiërs en paralympiërs

Paralympiërs op gelijke voet gezet met olympiërs vanaf 2024Onlangs zijn op het Sportgala de belangrijkste sportprijzen van het land uitgereikt. Onder meer de Sportman, Sportvrouw en Paralympiër van het Jaar werden verkozen. De geleverde prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen hadden een grote impact op de uitslagen op het Sportgala. Ook na afloop van Tokio 2020 zijn de Spelen actueel gebleven. In november kondigde staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), belast met de Nationale Loterij, aan dat premies van medaillewinnaars op de Olympische en Paralympische Spelen gelijkgesteld zullen worden.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Onlangs zijn op het Sportgala de belangrijkste sportprijzen van het land uitgereikt. Onder meer de Sportman, Sportvrouw en Paralympiër van het Jaar werden verkozen. De geleverde prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen hadden een grote impact op de uitslagen op het Sportgala. Ook na afloop van Tokio 2020 zijn de Spelen actueel gebleven.

In november kondigde staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), belast met de Nationale Loterij, aan dat premies van medaillewinnaars op de Olympische en Paralympische Spelen gelijkgesteld zullen worden. Concreet betekent dit dat de premies voor paralympiërs opgetrokken worden tot het niveau van de olympiërs.

Aangekaart door Somers

Deze kwestie werd in het najaar aangekaart door Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). Op zijn voorstel werd verder gewerkt door staatssecretaris Mahdi, die overleg gepleegd heeft met de Nationale Loterij om tot een oplossing te komen. En, die kwam na weken van onderzoek uit de bus. De gelijkstelling van de premies werd opgenomen als beleidsdoelstelling in de beleidsnota 2021-2022.

‘Ik vind het heel belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen olympische en paralympische atleten’, maakt staatssecretaris Mahdi duidelijk. Eén van onze betere paralympische sporters van de afgelopen jaren is Kris Bosmans, de paracyclist die meedeed aan de Paralympische Spelen van 2012 en 2016. Bosmans veroverde in Londen de zilveren medaille in de wegrit.

Belangrijk signaal

Wat denkt hij over het gelijktrekken van de premies? ‘Het is een belangrijk signaal naar de buitenwereld, om te stellen dat wij op dezelfde voet staan als de valide sporters. Zodat we voor de buitenwereld evenveel waard zijn. We brengen immers dezelfde opofferingen. We doen doen er heel veel voor, we moeten er hard voor trainen. Het is alleen maar positief.’

Op het kabinet van Sammy Mahdi is het besef over het belang van zo’n signaal doorgedrongen. ‘Onze staatssecretaris wil hiermee duidelijk maken dat er in onze samenleving geen onderscheid dient gemaakt te worden op basis van de handicap van een persoon. Net zoals er geen onderscheid mag gemaakt worden op basis van de geaardheid van mensen, op basis van de migratie-achtergrond van mensen en dergelijke meer. Hoe meer dergelijke concrete acties genomen worden, hoe meer discriminatie effectief de wereld uit geholpen wordt’, klinkt het.

Paralympiërs verdienen evenveel respect als olympische atleten

Dat is dan ook een groot deel van de motivering voor deze beleidsdaad. ‘Alle atleten werken bijzonder hard naar de Spelen toe en leveren knappe sportieve prestaties. Het is dan ook maar logisch dat hun inspanningen op eenzelfde wijze beloond worden. Onze paralympiërs verdienen evenveel respect en waardering als onze olympische atleten’, benadrukt Mahdi.

Had Bosmans deze maatregel ook zien aankomen? ‘Eigenlijk had ik het nu niet verwacht, want na eerdere Olympische en Paralympische Spelen was daar ook al spraken van. Bij andere evenementen, zoals een WK bijvoorbeeld, is het niet zo. Bij sommige events krijgen we niets. Als we vroeger 5000 euro kregen, waren we blij dat we toch al iets kregen.’

Commercieel verschil

Commercieel is er dan ook wel een verschil tussen een olympiër en een paralympiër op vlak van sponsoring. Daardoor ook dat olympische sporters tot dusver meer kregen voor een topprestatie op de Spelen. ‘Het is zo dat paralympiërs wel voor een deel gesponsord worden, maar de olympische sporters zijn voor alles gesponsord. Ook voor materiaal en dergelijke. Wij moeten vaak alles proberen bijeen te scharrelen. Als je dan eens medaille wint, of zelfs een gouden, gaat dat geld ook naar de financiering daarvan toe. Het is alleen maar goed dat die prijzen nu wel zijn gelijkgeschakeld.’

Het optrekken van die financiële beloning kan voor een paralympiër echt wel een verschil maken. ‘Het was voor ons in Tokio 15 000 euro voor een gouden medaille, 10 000 euro voor een zilveren. Voor de olympiërs was het 50 000 euro voor een gouden medaille en 30 000 euro voor een zilveren. Dat zijn wel enorme bedragen.’

Investeren in carrière

Ook op de lange termijn kan dit dus wel een positief effect hebben op de paralympische sportwereld. ‘Sommigen zullen misschien inzien dat het loont om te investeren in je carrière, in het materiaal dat je bij de hand moet hebben. Dat moeten we nu zelf financieren. Als je door een gouden medaille te winnen 50 000 euro kunt verdienen, kun je dat geld investeren in de toekomst. Het kan de paralympische sport een enorme boost geven.’

De maatregel omtrent de premies gaat in vanaf de volgende Spelen van 2024 in Parijs. Al wordt nog bekeken of het ook retroactief betrekking kan hebben op de voorbije Spelen. Bosmans ziet het echter niet meteen gebeuren. ‘Ik vrees er een beetje voor, omdat ze meteen verwezen naar Parijs. Het zou goed zijn als dat nog betrekking heeft op dit jaar, maar ik denk het niet. Anders zouden ze dat meteen aangekondigd hebben.’

Nog onderzoek voor Tokio 2020

Op het kabinet van Sammy Mahdi is echter te horen dat een definitieve beslissing nog niet genomen is en het dus nog de twee kanten uit kan. ‘We onderzoeken momenteel hoe dit mogelijk kan gemaakt worden. Het is nog te vroeg om hier uitsluitsel over te geven. Maar het is de uitdrukkelijke wens van alle partners om dit ook voor Tokio mogelijk te maken. Maar we moeten het dossier eerst rondkrijgen vooraleer we hierover verder communiceren.’

Of het ook nog voor Tokio 2020 in orde komt, is uiteraard wel een onderwerp waar de paralympiërs onderling over spreken. ‘Ik heb er met Peter Genyn over gepraat. Als het niet geldt voor Tokio, is het zo. Dat was de opvatting van Genyn’,  vertelt Bosmans. Genyn is de rolstoelatleet die verkozen is tot Paralympiër van het Jaar.

Ontgoocheling

Ruitster Michèle George veroverde in Tokio tweemaal goud, voor haar is het dus een bittere pil dat er voor de afgelopen Spelen nog geen akkoord is, zeker omdat ze het voor haar tweede gouden medaille met 7500 euro moest stellen. ‘Michèle George is daar enorm ontgoocheld over.’ De toekomst zal uitwijzen of de paralympiërs alsnog evenredig vergoed worden voor hun verwezenlijkingen in Tokio ten opzichte van de olympiërs.

Kevin Vanbuggenhout

Passie voor sport, politiek en neutrale journalistiek.