fbpx


Binnenland, Sport

Sportkoterij spot met Vlaanderen
Flaminganten jammeren als zij de zoveelste Vlaamse atleet nationaal of internationaal zien lauweren onder een Belgische driekleur. Sport is geregionaliseerd en het bekroonde talent wordt gefinancierd en getraind door Vlaamse sportfederaties. Fiscale koterijen Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten, ooit gesticht door een Vlaamse advocaat met de allure van een intellectuele peetvader en een resem bekwame professionele nakomelingen, laakt in Trends de fiscale koterijen in de Belgische sport. Hij heeft het over de 'blauwdruk voor een een bredere fiscale…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Flaminganten jammeren als zij de zoveelste Vlaamse atleet nationaal of internationaal zien lauweren onder een Belgische driekleur. Sport is geregionaliseerd en het bekroonde talent wordt gefinancierd en getraind door Vlaamse sportfederaties.

Fiscale koterijen

Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten, ooit gesticht door een Vlaamse advocaat met de allure van een intellectuele peetvader en een resem bekwame professionele nakomelingen, laakt in Trends de fiscale koterijen in de Belgische sport. Hij heeft het over de ‘blauwdruk voor een een bredere fiscale hervorming’ van minister van Financiën Vincent Van Peteghem en diens oogmerk om de fiscale chaos te saneren.

De belastingaangifte is een 800-koppige clownerie en Van Peteghem wil een kwart van de codes schrappen. Weg met de codes die minder dan 0,01 procent van de belastingplichtigen gebruikt. Van Duyse juicht, maar nieuweling nummer 801 ten voordele van de sporters is droevig.

Olympische spelen

In 2021 scoorden Belgische atleten groots op de Olympische Spelen in Tokio. De kampioenen krijgen daarvoor nu een faveurtje. Het kan toch niet dat onze dapperen zouden wankelen onder de loodzware belastingdruk op de winstpremies, die zij opstreken omwille van hun deelneming aan de Spelen in Tokio.

‘Premies voor atleten op Olympische of Paralympische Spelen en op wereld of Europese kampioenschappen worden voortaan gunstig belast’, vertelt advocaat-fiscalist Van Duyse. Concreet: hun eerste schrijf van 50.000 euro is niet langer belastbaar tegen 50 procent als beroepsinkomen, maar wordt omgetoverd tot divers inkomen en daarom belast tegen 16,5 procent.

De nieuwe wet is ‘onwettelijk’, want een grondbeginsel van de belastingen is dat wetten niet met terugwerkende kracht (retroactief) mogen ingevoerd worden. De wet is van 2022 en slaat op inkomsten van 2021. ‘Blijkbaar kan en wil de politiek voor gemediatiseerde situaties altijd iets meer’, aldus Van Duyse.

Atleten

De eer van de gelauwerde atleten behoort bij Vlaanderen, want sport is een geregionaliseerde bevoegdheid en de regionale sportfederatie zijn de motor van het succes. In 2021 schreef de zakenkrant De Tijd: ‘De Vlaamse Turnliga en Sport Vlaanderen hebben het turngoud van Nina Derwael gemaakt’.

Juist. Als de Vlaamse sportfederatie zijn of haar atleet bedankt met een premie voor zijn of haar prestaties, dan kost dat die man of vrouw 50 procent geen 16,5 procent. Het Grondwettelijk Hof moet die dwaasheid veroordelen.

De Belgische sportkoterij zou fraai passen in een slim en op vele bladzijden hilarisch boek van Michael Keen en Joel Slemrod, twee internationale belastingdeskundigen, waarvan de eerste directeur belastingzaken was van het Internationaal Muntfonds (IMF). Vorig jaar verscheen ‘Rebellion, Rascals and Revenue‘ (‘Rebellie, Schelmen en Inkomsten’), geprezen door Christine Lagarde, ex-voorzitter van het IMF en vandaag voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Het boek is een expeditie door eeuwen belastingvernuft van regeerders en ambtenaren. In 1898 veroorzaakte de Britse kolonisator een opstand in Sierra Leone door een belasting op de hutten. Gevolg: de troepen tegen de revolte staken de belastbare hutten in brand. Keen en Slemrod zouden een kluchtig Belgisch hoofdstuk kunnen toevoegen aan hun boek.

Frans Crols