fbpx


Binnenland

SS-N-VA in Aalst blijft gemoederen beroeren

carnavalgrap?“Weerzinwekkend”, aldus een verbijsterde Eli Ringer, erevoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties. “Ik begrijp dit soort acties echt niet. Dit is een heel pijnlijke banalisering van de Holocaust. Lachen met politici is één ding, maar wat heeft de N-VA of Bart De Wever nu te maken met de vreselijke dingen die gebeurd zijn? Het is een stap te ver en het had niet mogen gebeuren”. De Standaard (hier klikken) nam een bericht over van Het Laatste Nieuws waarin staat dat een Aalsterse carnavalgroep Bart De Wever wil neerzetten in de stoet als Adolf Hitler, SS-uniformen inbegrepen.


Een soortgelijk geluid is te horen bij Michaël Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. “Kwetsend en wansmakelijk. Ook in humor moet je ergens de lijn trekken en voor ons ligt die lijn bij spotten met moord. Alleen om te choqueren misbruikt men hier een trauma van de joodse gemeenschap. Dit gaat zeer veel mensen kwetsen. Het valt mij op dat men vooral in België zo ongevoelig is voor het leed van wie iemand verloren heeft. Misschien schort er toch iets aan ons onderwijs.”


Niet alleen de exacte replica’s van SS-uniformen – die volgens de trotse carnavalsgroep gemaakt zijn in samenwerking met een expert Tweede Wereldoorlog – maar ook de ‘deportatiepraalwagen’ en ‘Zyklon Ajoin’, de parodie op het moordgas Zyklon B, stuit bij de joodse gemeenschap op onbegrip. “Mensen, kinderen, baby’s zelf werden opgesloten in kleine kamers. De deuren werden gesloten, het was donker en dan kwam de Zyklon B. Wat is daar grappig aan?”


Lange tenen?


Vertegenwoordigers uit de joodse gemeenschap reageerden ook in het verleden op ‘humor’ die verwees naar de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging. “Men zal nu ook wel weer zeggen dat de joden lange tenen hebben”, voorspelt Freilich. “Maar ik hou van humor, ook van humor over joden. Waarom lacht men nooit eens met bijvoorbeeld het joodse geloof? Pijpenkrullen, vreemde gewoontes, rare kleren: ik kan een hele waslijst geven van onderwerpen voor goede grappen. Maar altijd kiest men voor dat pijnlijke verleden. Het is nochtans ook een Belgisch verleden”.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

J.IJ

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.