JavaScript is required for this website to work.
Europa

Stel je voor dat Trump succes heeft!

De nachtmerrie der Eurocraten

Katleen Van den Heuvel4/2/2017Leestijd 2 minuten

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de top van de EU er groot belang bij dat de Amerikaanse president verschrikkelijk faalt. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De relaties tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie zijn fundamenteel veranderd sinds het aantreden van Donald Trump. Dat ligt ook aan de Europese leiders. Het politieke establishment van de EU walgt van Trump, omdat hij hen confronteert met hun allergrootste angst: een onverwachte dijkbreuk van anti-establishmentstemmen. De 45e president van de Verenigde Staten is een permanent angstbeeld voor de mandarijnen van de Europese Unie: hij herinnert hen voortdurend aan het feit dat het ‘ondenkbare’ wel degelijk denkbaar is. 

We betreden een nieuw tijdperk. Tot voor 2017 hadden de Europese leiders rechtstreeks belang bij een succesvol beleid in Amerika. Dat is nu allemaal veranderd. Vandaag hebben de Europese leiders veel te verliezen bij een succesvol beleid in Amerika. Hun eigen politieke geloofwaardigheid, bijvoorbeeld. Want als het Trump-recept succes heeft, dan krijgen al zijn tegenstanders in Europa ongelijk. Zijn medestanders in Europa zouden in dat scenario dan weer veel geloofwaardigheid winnen. Die medestanders zijn dan weer niet graag gezien in de Europese salons. 

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat die muur werkt! Zoals muren op veel plaatsen uitstekend werken – ook aan de buitengrenzen van de Europese Unie. De tegenstanders van Trump mogen er niet aan denken dat de Republikeinen de muur aan de grens met Mexico afwerken, een deel van de kosten via invoerrechten verhalen op Mexico en de illegale immigratie terugdringen. De muur van Trump is genadeloos afgebroken, weggelachen en gediaboliseerd. Als straks blijkt dat de Mexicomuur tóch werkt, staan al die zelfverklaarde bruggenbouwers pijnlijk in hun hemd.

Een Amerikaanse catastrofe speelt veel meer in de kaart van het Europese establishment. Als Trump niets gedaan krijgt, zichzelf belachelijk maakt of compleet de mist in gaat, dan kunnen alle traditionele Europese politici zeggen: “Zie je nu wel. Stem toch maar niet voor die populisten, want die zijn precies wat wij altijd hebben gezegd: dom, gevaarlijk, roekeloos en compleet ongeschikt. Vertrouw maar verder op ons, het oude bestel, de gevestigde machten. Met ons geen avonturen, geen Trump”. 

Voor alle duidelijkheid: er zijn zeer veel redenen om bezorgd te zijn over Donald Trump. Vlamingen hebben van deze man niets te verwachten. Er is veel terechte kritiek te geven op deze nieuwe president. Alleen is het belangrijk om te bestuderen wat schuilt onder sommige kritiek. Er is nu een Amerikaanse leider die meer gemeen heeft met de oppositiekrachten in Europa dan met de leidende kringen in de EU. Een Donald Tusk of Jean-Claude Juncker heeft objectief belang bij een mislukt presidentschap van Trump. Denk niet dat Tusk of Juncker die oefening niet zelf al maken.  

 

Foto: (c) Reporters

Katleen Van den Heuvel (1972) is historica en filosofe en hoewel ze journalistiek studeerde geeft ze geschiedenis in het secundair onderwijs. Ze schrijft over geschiedenis, Europa, Verenigde Staten en media.

Meer van Katleen Van den Heuvel

‘De Belg’ is géén botte afrekening met Christian Van Thillo en zijn mediarijk, zoals de eerdere (en toekomstige) boeken van Guido Van Liefferinghe. Maar blij zal hij er zeker niet mee zijn.

Commentaren en reacties