JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Sterk Vlaanderen verstopt achter middelmatig België

Standpunt

Peter De Roover4/12/2013Leestijd 1 minuut

De internationale onderwijsvergelijking van PISA zou het Vlaamse imago wereldwijd een boost geven… als België niet bestond.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De PISA-studie van de OESO over het onderwijsniveau haalt vandaag alle kranten, zowat wereldwijd. Aan de kop staan allemaal Oost-Aziatische landen en regio’s, Europa zit daar als tweede zone achter. In onze media gaat het over de vraag of een eerste Europese plaats voor Vlaanderen (na het niet zo relevante Liechtenstein) volstaat of niet. Moeten we naar Aziatische toestanden? Wat verklaart het immense verschil tussen het Vlaamse en het Franstalig onderwijs in België? Hoe komt het dat zogenaamd gidsland Finland zakt? Dat we in Europa helemaal bovenaan staan, blijft alvast een grote troef voor Vlaanderen. Uiteraard besteedt ook Doorbraak er aandacht aan.

Ook in de rest van Europa is PISA groot nieuws. Lees bijvoorbeeld Le Monde, The Guardian, Trouw of Der Spiegel. Ze bekijken de toestand in hun land en vergelijken met de rest van de wereld. Lees de artikels en zoek het woord Vlaanderen in die artikels. Och, doe geen moeite, het staat er niet in.

In de rest van de wereld wordt niet gerept over dat Vlaams onderwijs. In de basisstatistieken van de Oeso gaat het over het land, België dus. En België is middelmatig want het gemiddelde van goed (Vlaams onderwijs) en zwak (Franstalig onderwijs). De sterke Vlaamse prestatie krijgt nergens weerklank buiten onze grenzen omdat die verstopt zit achter de Belgische grijsheid.

Het imago van Vlaanderen zou dankzij de PISA-studie een wereldwijde boost krijgen, als we geen deel zouden uitmaken van België. Een mooi voorbeeld hoe België de faam verknoeit van het merk Vlaanderen.

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties