JavaScript is required for this website to work.
post

Strak plan van Beke

diversiteit is een feit, horen we vaak, maar segregatie is blijkbaar beter

Harry De Paepe20/2/2016Leestijd 1 minuut

Het plan van Wouter Beke is niet meteen wat we kunnen gebruiken.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In de ontwapenend gastvrije gemeente Leopoldsburg vonden zo’n honderdtal asielzoekers onder meer vuilnisbakken om elkaar te lijf te gaan. De reden van het geweld in het asielcentrum was een Syrische jonge vrouw die er volgens enkele Afghanen ’te westers’ uitzag, verklaarde An Luyten van het Rode Kruis Vlaanderen. U leest het goed, jongemannen vonden dat deze dame er te veel uitzag als de dames van het land waar ze hopen een toekomst op te bouwen, en spraken haar daar op aan.

Uiteindelijk vielen er ongeveer zeven gewonden in het gevecht tussen enerzijds Afghanen en anderzijds Syriërs en Irakezen, die het voor het meisje opnamen. Theo Francken (N-VA) noemde het treffen ‘verwerpelijk’.

Plaatselijk burgemeester Wouter Beke (CD&V) kwam meteen met een analyse: ‘De mengelmoes in de opvangcentra veroorzaakt een aantal problemen’, vertelde hij aan de VRT. Zijn idee is het, de asielzoekers volgens hun nationaliteit te huisvesten, en al naargelang ze alleenstaand zijn of een gezin hebben. Diversiteit noemt Beke dus een ‘mengelmoes’, en hij wil een soort apartheid.

Maar wat is Beke dan van plan als die mensen onze samenleving intrekken? Gaat hij hen dan beleefd vragen om contact met andere nationaliteiten te mijden? ‘Vermijd u alstublieft Fransen, meneer. Hun dames zijn nogal koket.’ Dat moet ongeveer zijn plan zijn. 

De reactie van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie was de juiste: Als je begint te segregeren, welk signaal geef je dan, zowel aan de maatschappij als aan de mensen zelf voor de toekomst? Zij zullen moeten samenleven.

 

Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.