JavaScript is required for this website to work.
post

’t Is niet omdat je een rokje draagt dat je voor onafhankelijkheid bent

Karl Drabbe18/8/2014Leestijd 2 minuten

Schotse vrouwen zijn niet zo happig om voor onafhankelijkheid te kiezen …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Hier is het amper nieuws, maar de Yes-campagne in Schotland draait op volle toeren, en sinds een tijd ook de tegenactie van Better Together. Regelmatig wordt er dan gepolst en gepeild naar de mogelijke resultaten, hoewel het toch wachten is tot 18 september. Doorbraak berichtte er eerder al vaker over, en nu doet ook het internationale magazine MO* zijn duit in het zakje.

Bij recente peilingen van het gezaghebbende pollbureau YouGov, blijkt de neen-stem nog steeds op kop te liggen. Onbetwiste kiezers zullen het verschil kunnen maken. Maar blijven allicht thuis. Waar de Yes-campagne moet op gokken is dat vele neen-stemmers in feite niet echt gemotiveerd zijn om te gaan stemmen, in tegenstelling tot de Yes-voters die net erg enthousiast zijn om hun natte droom te realiseren.

Blijkt nu dat er ook een groot verschil is in kiesintentie tussen mannen en vrouwen. Lees even mee. Gemiddeld zou volgens de jongste YouGov-poll 58 % neen stemmen en 28 % ja. Tenminste, dat geldt voor de bevraagde vrouwen. Bij de mannen zijn er meer enthousiastelingen die het risico van onafhankelijkheid willen aangaan: 51 % neen, 42 % ja.

Peter Kellner, de baas van YouGov, zoekt zelf een mogelijke reden voor de gender gap wat het Schotse referendum betreft. Hij gokt op het risico-aspect. ook uit andere polls en bevragingen, blijkt dat er doorgaans niet echt een verschil is tussen wat mannen en vrouwen denken of willen; links-rechts, rijk-arm, nationalist-internationalist … Gemiddelde gelijkheid troef.

Komt er een risico om de hoek kijken, zoals ook of het VK militair moet ingrijpen in Irak of niet, dan neigen vrouwen eerder conservatief te kiezen. Zoals vrijzinnig links in de jaren 1940 in België ook niet stond te springen om het algemeen enkelvoudig stemrecht uit te breiden tot vrouwen; ze zouden conservatief en dus voor CVP (of erger: de terugkeer van Leopold III) durven stemmen.

Niet iedereen dus die in Schotland een rok draagt, wil de sprong in het duister wagen …

 

Foto: (c) Reporters

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties