fbpx


Binnenland

Te Franstalig voor woorden

Op zoek naar de minister van BegrotingDe federale begroting krijgt slechte punten, een extra begrotingscontrole dringt zich op: minister Koen Geens zit weer in alle journaals. Waarom eigenlijk, want hij is bevoegd voor Financiën. Dat departement heeft vele raakvlakken met Begroting maar valt er niet mee samen. Iemand anders in de federale regering is uitdrukkelijk bevoegd voor Begroting: Olivier Chastel (MR) uit Charleroi. 

In het verleden maakte de Vlaamse pers wel degelijk een onderscheid tussen de minister van Begroting en zijn collega van Financiën. In de lange periode waarin Didier Reynders (MR) aan het hoofd stond van het departement Financiën, werden begrotingsvragen steevast voorgelegd aan Begrotingsministers zoals Johan Vande Lanotte (sp.a), Freya Van den Bossche (sp.a), Yves Leterme  (CD&V) en Guy Vanhengel (Open Vld). Waarom krijgt Chastel niet dezelfde aandacht van onze Vlaamse journalisten?

Chastel werkt wel degelijk aan de begroting. In Vlaamse journaals is hij op persconferenties over de Begroting vaak zwijgend te zien aan de zijde van Elio Di Rupo. In de Franstalige pers is hij het die het begrotingsbeleid toelicht. Zou het gebrekkige Nederlands van de Karolinger er voor iets tussen zitten? Het is mogelijk. We zien wel vaker dat Vlaamse excellenties buiten hun bevoegdheden treden om hun Franstalige collega’s een worsteling met het Nederlands te besparen. Van gewezen minister Vanackere was het bekend dat hij als Vlaamse schaduwpremier het regeringsbeleid moest verdedigen in het Nederlandstalige taalgedeelte.

De vraag kan ook gesteld worden of bepaalde departementen niet onderbelicht blijven in de Vlaamse pers omdat de bevoegde ministers te Franstalig zijn voor woorden. Wanneer hebben we voor het laatst gehoord over Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw, bevoegdheden van Sabine Laruelle (MR)? En is het echt slechts maar een indruk dat we minder van de minister van Overheidsbedrijven horen sinds deze bevoegdheid van de vlot tweetalige Paul Magnette (PS) doorschoof naar de iets minder taalgeknobbelde  Jean-Pascal Labille (PS)?

Liever dan een Franstalige minister te ondertitelen omdat ze de eerste landstaal niet beheersen, negeren Vlaamse journalisten bevoegde ministers of hun beleidsdomeinen. Al ligt het natuurlijk deels ook aan de desinteresse van Franstalige ministers, die elders stemmen te winnen hebben. Staat Di Rupo aan het hoofd van twee regeringen? Vaak zit België in de details. 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Daniel Walraeve

Daniël Walraeve is historicus en publiceert over identiteit en samenleving.