fbpx


Binnenland, Media

(Te) weinig verkiezingsaandacht voor Brussel op VRT
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 namen politici uit Brussel-Stad slechts 2,1 procent van de spreektijd in de VRT-verkiezingsprogramma’s in beslag. De Antwerpse politici waren met 27,5 procent de koplopers. Ook in de verkiezingsshow op 14 oktober kwamen de Brusselse uitslagen nauwelijks in beeld. Daarom zal de VRT nagaan hoe de nieuwsdienst sneller de uitslagen kan verkrijgen.

‘Verschuivingen in Vlaanderen en praktische beperkingen’

Zelfs Riemst kreeg meer spreektijd voor zijn politici dan Brussel, waarschijnlijk omdat Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) er woont. Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Media, op vraag van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a). Maar het onderzoek moet volgens Lieten in de juiste context gelezen worden. ‘Riemst staat in de top tien omdat een van de kopstukken van N-VA, Jan Peumans, er kandidaat was. Hij was te gast in de aflevering van De laatste ronde, het verkiezingsprogramma van Eén in de week voor de verkiezingsdag. Zijn spreektijd werd geregistreerd onder Riemst. Het gesprek ging echter over heel andere onderwerpen dan over Riemst.’

Eerder gaf Lieten in de commissie Media toe dat de Brusselse resultaten onderbelicht bleven in de verkiezingsshow. Dat deed ze na de interpellaties van onder andere Brusselaars Yamila Idrissi (sp.a) en Paul Delva (CD&V) die het gebrek aan aandacht hekelden. Nochtans is Brussel de hoofdstad van Vlaanderen en staat er zowel in het decreet als in de beheersovereenkomst duidelijk dat er voldoende aandacht moet zijn voor Brussel.

Nationale kopstukken in Brussel

Volgens de VRT kwam de onderbelichting van Brussel door de aandacht voor de verschuivingen in Vlaanderen en om praktische beperkingen. Naar aloude traditie moest er namelijk lang op de Brusselse uitslagen worden gewacht. ‘Maar de VRT had overal in Vlaanderen televisieploegen, behalve in Brussel’, merkte Idrissi tijdens haar interpellatie op. Alle regionale zenders stelden namelijk hun locatie of infrastructuur ter beschikking voor de VRT, behalve tvbrussel. ‘Als men van in het begin nauwer had samengewerkt met tvbrussel, had men deze resultaten veel vlugger kunnen hebben’, meende ze.

Bovendien zag Idrissi ook nationale kopstukken in Brussel: Pascal Smet, Guy Vanhengel, Steven Vanackere, … Ze hoopte ook dat de VRT in de toekomst niet enkel bij negatief nieuws naar Brussel kijkt, maar ook als het positief is, zoals het aantal Nederlandstalige schepenen dat goed gestegen is.

Wél aandacht voor Brussel

‘Toch had de VRT wel degelijk aandacht voor de verkiezingen in Brussel’, zei Lieten de voorbije week in de commissievergadering toen ze bevraagd werd over het onderzoek van het Steunpunt Media. Lieten: ‘Brussel kwam twee keer prominent aan bod in de verkiezingsuitzendingen op Eén, in het programma Niet tevreden stem terug. Brussel was ook een belangrijk gespreksonderwerp in een van de vijf afleveringen van De laatste ronde. Beide keren ging het om ruime aandacht in een verkiezingsuitzending die gericht is op een ruim publiek en werd uitgezonden in primetime. Ook op VRT-radio en op deredactie.be was er aandacht voor Brussel.’

Volgens Lieten werkt de VRT aan haar Brussel-aanpak. ‘Zo heeft Terzake op 8 mei een speciale aflevering aan Brussel gewijd. Ook was er een eigen productie van het reportagemagazine Panorama op Canvas die exclusief over Brussel ging en werd uitgezonden op 14 maart.’ De VRT zal bovendien onderzoeken of de resultaten van Brussel op een andere manier kunnen verworven worden. Voor Idrissi is een samenwerking met tvbrussel alleszins een must.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.