JavaScript is required for this website to work.
Media

Televisie moet het van het beeld hebben

Vanfraechem25/11/2013Leestijd 2 minuten

Een babbel op de Zevende Dag had voor Marc Vanfraechem toch teveel van een … losse babbel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De lichtheid van de babbeltjes die je op de tv te horen krijgt in politieke programma’s is meestal goed verteerbaar op voorwaarde dat je aandacht afgeleid raakt door het beeld. Af en toe krijg je op de achtergrond misschien een aantrekkelijke vrouw te zien, een glimp volstaat, ongeveer zoals bij de Elisabethwedstrijd waar je soms een bepaalde violiste van het orkest wil zien die helaas maar af en toe verschijnt maar je wel het hele concert doet uitkijken. Een andere goede mogelijkheid is dat er op de voorgrond een vent zit die juist door zijn lelijkheid weer interessant wordt.

Al te vaak echter maken we het mee dat geen van beide gunstige factoren voorhanden is, en de kijker bijgevolg aan verveling en ergernis wordt overgeleverd want hij hoort nu wat hij hoort, als was het radio.

Ivan De Vadder: ‘Als je zelf een peiling moet houden om te zeggen dat je goed bezig bent, dan ben je niet goed bezig.’

Steven Samyn: ‘Ja, inderdaad ja de, ja de, het Vlaams Belang is, is gewoon volledig dood gewicht geworden. Een zweeppartij, maar een zweeppartij die een kwart van de stemmen haalt daar doe je iets mee. Een zweeppartij die met de tien procent flirt, ja als je, je moet zeggen, een beetje later in dat fragment zei hij, Gerolf Annemans: wij doen aan verandering, verjonging, inhoudelijke vernieuwing. En dan heb ik zoiets… ja de partij is tegen de islam, tegen de immigratie, tegen de Europese Unie…’

Ivan De Vadder: ‘Filip De Winter maakt vandaag bekend dat hij zijn dochter in Wallonië wil op een lijst, Vlaams Belanglijst zetten. Dat is wel verjonging en vernieuwing.’

Steven Samyn: ‘Ja maar dan zie je, da’s zo een schreeuw om aandacht. Partijen die in de, in de problemen zitten, waar de media niet meer spontaan naartoe gaan,  die niet the talk of town zijn, die proberen de meest waanzinnige ideeën naar voren te schuiven. Da’s een leuk ideetje dat vandaag gelanceerd wordt en dat morgen weer…’

Ivan De Vadder: ‘Maakt dat een kans, mevrouw Lamquin…’

Dat was de Zevende Dag en beeldgewijs was er met geen van beide heren iets mis, de interviewer spreekt bovendien goed en ook Samyn trekt op dat gebied min of meer zijn streng. Maar dan loert zoals gezegd het gevaar dat de kijker op de inhoud begint te letten.

Die eerste vraag zou je zonder veel slechte wil als a leading question kunnen omschrijven: het antwoord zat er al in vervat. Maar misschien was dit bedoeld als een soort beleefdheid, om Samyn het niet te moeilijk te maken en hem op zijn gemak te stellen. Steven bevestigt inderdaad opgelucht en blij, maar raakt helaas meteen daarna op drift met zijn ‘daar doe je iets mee’. Dat is natuurlijk een leugen, of in zijn geval misschien een vergeetachtigheid, want al heb ik niets tegen een cordon sanitaire, een cordon médiatique is heel iets anders en Steven moet daar ooit al van gehoord hebben.

Maar na zijn, alles bijeen toch sterke begin wordt Steven ronduit onvoorzichtig. Partijen zomaar wegzetten die in een peiling (!) net onder de tien procent blijven – en in andere peilingen weer niet–  is niet bijster verstandig. Zeker zullen bepaalde andere partijen dit niet graag gehoord hebben. Partijen die ook in het stemhokje daaronder blijven en met de kiesdrempel ‘flirten’ zoals hij dat zo mooi zei.

Verder lijkt Steven te denken dat partijen die ‘verjongen en vernieuwen’ meteen heel hun programma opzij zullen zetten, of dat toch behoren te doen.

Dat doen partijen inderdaad wel eens, Steven: ze voeren dan belastingen in die ze zelf even later weer ‘pestbelastingen’ noemen, tegen elke ministeriële collegialiteit in. Of ze zeggen dat de befaamde ‘Burgermanifesten’ maar om te lachen waren. Maar nu stel ik het geheugen van onze jonge vriend al te zeer op de proef.

Marc Vanfraechem verzorgt de gevreesde blog victa placet mihi causa

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties