fbpx

Tag: Maddens

De uitvinder van het confederalisme

Wie weet wordt 2014 het jaar van de confederale revolutie (een mens mag altijd dromen). Toevallig zal het volgend jaar ook 25 jaar geleden zijn dat de uitvinder van het Belgische confederalisme overleed.

Sire, er zijn geen echte republikeinen meer

Naar aanleiding van de troonswisseling heb ik Tricolore tranen van Johan Anthierens herlezen. In het boekje steekt de auteur in een vlijmscherpe satirische stijl de draak met de hysterie rond het overlijden van koning Boudewijn twintig jaar geleden.

De kieskring BHV is nog steeds niet gesplitst

Ergens in het vier pagina’s lange interview met Bart De Wever in La Libre (6 maart) vraagt de journalist ‘Il y a quand même la scission de BHV?’ . ‘Même pas’, antwoordt De Wever, zonder verdere uitleg. Het was voor een aantal Franstalige commentatoren een reden om De Wever af te doen als een leugenaar en fantast.

Eenzame kerst in Laken

Ik geef het eerlijk toe: toen ik de kersttoespraak van de koning hoorde, had ik nooit gedacht dat er zoveel heisa over zou ontstaan. Want in wezen verschilde deze toespraak niet zoveel van alle andere koninklijke toespraken sinds de jaren tachtig.

De haat van de opininiemakers

In het vorige nummer van Doorbraak bezorgde Peter De Roover ons al een mooie bloemlezing van de nogal hatelijke reacties in de Vlaamse pers op de verkiezingsoverwinning van de N-VA. Ik hoef al dat fraais hier niet te herhalen. Dat opiniemakers niets moeten weten van de N-VA in het bijzonder en het Vlaams-nationalisme in het algemeen, dat is natuurlijk hun goed recht. Maar vanwaar die nauwelijks verholen haat?

Angst voor de V-meerderheid

In juni 2014 zal alles draaien rond de vraag of de N-VA ‘incontournable’ wordt voor de Vlaamse regeringsvorming. Als het ook maar enigszins kan zullen de traditionele partijen de N-VA buiten de Vlaamse regering (en natuurlijk ook de federale) willen houden. Het Belgische establishment snakt naar een lange periode van communautaire rust. En dan kan men een door de N-VA gedomineerde Vlaamse regering missen als de pest.

De achilleshiel van de staatshervorming

De Vlaamse Beweging heeft een probleem. Er komt een desastreuze staatshervorming op ons af maar de kritiek erop pakt niet echt. De regering laat er zich niet door van de wijs brengen. Wie het anders had gedacht, was wel heel naïef. Vanaf het moment dat CD&V de bocht had gemaakt, stond het in de sterren geschreven dat er een communautair akkoord zou komen én zou worden uitgevoerd. Eender welk ander scenario zou een te mooi cadeau zijn voor de N-VA.

Nieuwe Senaat = herinvoering dubbelmandaat

Eén van de vele losse draden in de Di Rupo-akkoorden is de hervorming van de Senaat. Enkel over de toekomstige samenstelling van de Senaat lijkt het akkoord op het eerste zicht vrij duidelijk.

De poenscheppers van de Wetstraat

Politieke partijen zijn nuttige instellingen en mogen daarom wel wat geld toegestopt krijgen van de overheid. Als de overheid alle mogelijke sportclubs en jeugdverenigingen subsidieert, en zelfs nutteloze prinsen, waarom dan ook niet de partijen?