JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Termont: ‘We discrimineren omdat je zwart bent’

Pieter Bauwens31/3/2015Leestijd 3 minuten

Op de Gentse gemeenteraad liet Daniël Termont in zijn ziel kijken: ‘zwarten’ mag je discrimineren.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op de Gentse gemeenteraad van maart legde schepen Resul Tapmaz (sp.a) een actieplan tegen racisme en discriminatie voor. Het plan kadert binnen de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme. De leden van die coalitie verbinden zich ertoe duidelijke beleidsplannen tegen uitsluiting en discriminatie op te maken. Gent wil als lichtbaken voor heel Vlaanderen uiteraard niet achterblijven. Om dat duidelijk te maken kondigde schepen Tapmaz aan dat bedrijven die aan de stad leveren in de toekomst controles kunnen verwachten. In de media liet de schepen verstaan dat er ook mystery-shoppers zullen ingezet worden om die controles uit te voeren. Bedrijven die in de fout gaan kunnen hun contract met de stad dan verliezen.

Voka was de eerste instantie die aangaf not amused te zijn. De Kamer van Koophandel noemde de maatregel van het Gentse stadsbestuur ‘grotesk, onuitvoerbaar en stigmatiserend voor de hele bedrijfssector’. Voka vindt dat de stad de valse indruk wekt dat bedrijven discrimineren.

Het plan van de schepen zorgde ook in de Gentse gemeenteraad voor hevige politieke discussie, zowel maandag- als dinsdagavond. De discussie was maandagavond zo hevig dat de Gentse gemeenteraad een half uur vroeger dan gepland werd geschorst. De oppositie noemde het controleren en bestraffen van bedrijven, onwettig (wel kwam CD&V zo in een lastig parket. Kris Peeters had onlangs op het federale niveau te kennen gegeven die maatregel genegen te zijn). Maar Veli Yüksel vond toch dat de Gentse coalitie (sp.a, Groen, OpenVLD) de allochtonen in een slachtofferrol duwde. Waarop de CD&V zich onthield in de stemming. N-VA vroeg zich bij monde van Siegfried Bracke af of die maatregel wel kan. ‘Het bestraffen van bedrijven die volgens de stad discrimineren is gewoon onwettig, want dat valt buiten de stedelijke bevoegdheid’, stelde hij. Open Vld zweeg vooral heel stilletjes. De gemeenteraad werd geschorst, en er volgde spoedoverleg voor het schepencollege.

Dinsdagavond sloot de coalitie de gelederen, werden de amendementen van de oppositie weggestemd en het plan van Tapmaz goedgekeurd. Maar u begrijpt dat er enige animo was.

Statiegeld

Even later op de avond is er een motie. Er is veel zwerfvuil in de stad, een deel van de oplossing daarvoor is statiegeld (op plastic flessen en op blikjes). Het voordeel is dat in het Vlaams regeerakkoord staat, dat er een ‘impactstudie’ besteld wordt voor het invoeren van dat statiegeld. Iedereen blij, iedereen steunt de motie die de Vlaamse regering oproept om de opruimkosten van zwerfvuil in de impactstudie te betrekken. Een motie die door iedereen gesteund wordt, sterker nog een motie die werd ingediend door alle fracties samen. Alle fracties? Ha neen: aan het Vlaams Belang was niet gevraagd die motie mee in te dienen. Volgens Johan Deckmyn, een gemiste kans om een krachtig signaal te kunnen geven en een motie over alle partijgrenzen heen te kunnen goedkeuren.

Daarop richt Deckmyn zich tot schepen Tapmaz met een verwijzing naar de eerdere discussie over de anti-discriminatiemaatregelen. ‘Schepen Tapmaz onze fractie voelt zich gediscrimineerd. Systematisch gediscrimineerd, ik vroeg me af of dit geval kan worden aangeklaagd in het kader van uw tienpuntenplan tegen discriminatie.’ (Gent 1:51 en verder). In zijn repliek na de tussenkomsten van de gemeenteraadsleden antwoordde de Gentse burgemeester Termont aan het Vlaams Belang, ‘Jullie zijn bovendien de zwarte,  dus ’t zal waarschijnlijk daarmee zijn dat ge gediscrimineerd wordt.’(letterlijke woorden) De reactie in de zaal is duidelijk te horen op de geluidsopnamen van de Gentse gemeenteraad (dinsdag 24 maart 2015, op 1u 55 minuten begint de repliek van Termont).

Waarop Johan Deckmyn (Vlaams Belang) repliceert (op 1u56.20) dat die verwijzing naar collaboratie nergens op slaat. Hij wijst er fijntjes op dat niemand van zijn fractie uit ‘een zwarte familie’ komt, maar dat er anderen in de gemeenteraad zitten, in andere fracties, die wel uit een zwarte familie komen. Maar die zwegen. Waarop Termont zijn woorden terugtrekt en zich verontschuldigt. ‘incident gesloten’.

Wat hebben we geleerd

Of hoe je in een gemeenteraad kan leren hoe links echt denkt. Discriminatie moet je bestrijden en de zwarten ook. Daarbij blijft het raadsel hoe Termont tot de op een na beste burgemeester ter wereld kan wordenverkozen. Maar goed, Termont weet dat hij zich dergelijke uitspraken kan permitteren, want niemand van de media zal dat oppikken. De perslui die de gemeenteraad volgen knikken eerder glimlachend en goedkeurend en zetten ‘#je suis Charlie’ op hun Twitteraccount. Dankzij zo’n vierde macht kan je dus uitgeroepen worden tot de op een na beste burgemeester van de wereld.

Stel je voor dat een andere burgemeester zoiets zou zeggen… niet moeilijk je voor te stellen wat je dan krijgt.

Foto © Reporters

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties