fbpx


Wetenschap

Theo Schetters in Tegenwind, afl. 3: ‘Het probleem dat we gedefinieerd hadden is eigenlijk weg.’

Afl. 3 in een reeks over experts die kritisch zijn voor het internationale coronabeleidDe derde aflevering van de spraakmakende documentaireserie Tegenwind komt vandaag online op het eigen TV-kanaal van Alain Grootaers en Jakobien Huisman, tegenwind.tv. Zes gerenommeerde en gerespecteerde wetenschappers, die tijdens de crisis onder vuur kwamen te liggen omdat hun meningen ingingen tegen het officiële narratief, spreken zich in de reeks ongecensureerd uit over het coronabeleid. Experten en politiek dringen vaccinatie op Prof. dr. Theo Schetters, immunoloog en vaccinoloog, is deze week aan de beurt. Schetters is verbonden aan de universiteit van…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De derde aflevering van de spraakmakende documentaireserie Tegenwind komt vandaag online op het eigen TV-kanaal van Alain Grootaers en Jakobien Huisman, tegenwind.tv. Zes gerenommeerde en gerespecteerde wetenschappers, die tijdens de crisis onder vuur kwamen te liggen omdat hun meningen ingingen tegen het officiële narratief, spreken zich in de reeks ongecensureerd uit over het coronabeleid.

Experten en politiek dringen vaccinatie op

Prof. dr. Theo Schetters, immunoloog en vaccinoloog, is deze week aan de beurt. Schetters is verbonden aan de universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika) en ontwikkelt vaccins voor privébedrijven. Je kan hem dus niet zomaar in het ‘antivax-hoekje’ duwen. Daarom is hij een doorn in het oog van experten die de covidvaccins koste wat het kost aan de voltallige bevolking trachten op te leggen, met medewerking van de politieke klasse.

Zo haalde premier Alexander De Croo (open VLD) vrijdag nog uit naar ongevaccineerden die volgens hem de maatschappij in gevaar brengen. Een gegeven dat we volgens hem niet mogen tolereren. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kwam dan weer in de Zevende Dag beweren dat vaccinatie een daad van solidariteit is, daarmee insinuerend dat niet-gevaccineerden niet solidair zijn. Zij gaan daarmee beiden uit van een wetenschappelijke consensus, die er niet is. Integendeel, de Hoge Gezondheidsraad uitte eerder al haar twijfels bij het nut van systematische vaccinatie van minderjarigen. Uit nieuw onderzoek in het VK blijkt dat vaccinatie bij gezonde jongens meer risico op kan leveren dan covid-19 zelf.

Gedefinieerde probleem is eigenlijk opgelost

Theo Schetters was al een keer te gast in de Blckbx-studio en uitte toen al zijn ongerustheid over een massaal vaccinatieprogramma. Inmiddels is deze roll-out al in een vergevorderd stadium en worden ook kinderen meegenomen in het programma. Een stap die volgens Schetters te ver gaat.

‘De meeste mensen van boven de zestig zijn nu min of meer gevaccineerd’, stelt Schetters. ‘Er is een dekkingsgraad van meer dan 80%. Dus het probleem dat we gedefinieerd hadden is eigenlijk weg. Ik denk: laat ons rustig afwachten wat er dit najaar gebeurt. Voor de jongeren is er geen enkel probleem. Als er zich een probleem voordoet dan kun je net zoals bij het griepvaccin een traditionele vaccinatie aanbieden.’ Zo’n traditioneel vaccin zou dan natuurlijk wel eerst moeten worden ontwikkeld…

Kritiek van oude mannen en de repercussies

Schetters legt in de derde aflevering van Tegenwind uit waar zijn kritiek op de huidige gang van zaken vandaan komt. Hij bouwt op zijn decennia-lange ervaring als vaccinontwikkelaar en zijn kennis van de immunologie. Hij haalt aan dat het opvallend is dat kritiek vaak afkomstig is van wetenschappers aan het einde van hun carrière, met andere woorden: zij die niets meer te vrezen hebben voor die carrière.

Schetters ondervond – net als de andere geportretteerden in deze reeks – niet alleen veel tegenwind omwille van zijn uitspraken, maar kreeg ook te maken met de economische repercussies ervan. Een aantal van de bedrijven waarvoor hij vaccins ontwikkelde besliste om het contract met Schetters te breken. Desondanks houdt hij de rug recht in het besef dat de bijwerkingen van de coronavaccins bespreekbaar moeten zijn. Hij is van mening dat het van belang is om een blijvende risico-batenanalyse te maken voor de beschikbare coronavaccins en niet voor een ‘one cure fits all’ te gaan.

Die strategie, waar de overheid voor lijkt te kiezen, zou volgens hem op termijn wel eens nare consequenties kunnen hebben. De aflevering met Schetters is omwille van zijn onweerlegbare expertise op het domein van vaccins misschien wel de meest relevantste voor de huidige crisis. Uit zijn verhaal blijkt het schrijnende gebrek aan open wetenschappelijk debat. Hij gaat dieper in op de mogelijke oorzaken van het uitblijven van dit debat, terwijl hij tracht een opening te maken om het alsnog te voeren.

Andalusische pracht

In het prachtige Andalusische landschap – cinematografisch beeldschoon en spectaculair in beeld gebracht door regisseur/cameraman Mark Sanders – wordt Schetters door journalist Alain Grootaers geïnterviewd. Voor dit gesprek trok het Tegenwind-team onder andere naar de grotten van Nerja, de in 1959 ontdekte kathedraal van het paleolithische tijdperk. Grootaers is onder de indruk van de vaccinoloog. ‘Wat mij opvalt is dat professor Schetters een heel goed overzicht heeft over de problematiek, een duidelijke analyse maakt zonder in polemische retoriek te vervallen. Tussen de regels door bespeur ik oprechte bezorgdheid over het gevoerde coronabeleid. Hij probeert verbinding te zoeken en vraagt om een eerlijk en open debat.’

Schetters heeft duidelijk goede herinneringen aan zijn verblijf in Andalusië. ‘Het was een verademing om samen te kunnen zijn met de anderen in een ontspannen sfeer. Mensen die ook de innerlijke worsteling en soms vertwijfeling ervaren hebben. Dat kunnen delen heeft mij heel veel goed gedaan, en doet dit nog steeds.’

De reportage brengt die sfeer wonderwel goed in beeld. Te bekijken op blckbx.tv en tegenwind.tv.

[ARForms id=103]

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.