Actualiteit, Buitenland

Is Theresa May haar meerderheid kwijt?

Indien de BBC exit poll klopt dan verliezen de Conservatives van Theresa May hun absolute meerderheid in het Lagerhuis. De premier trok naar de kiezer met de vraag om haar slagkracht in het parlement te versterken. Ze lijkt de mist in te gaan. Het doet denken aan de verkiezingen van februari 1974 toen premier Edward Heath naar de kiezer trok onder het mom van ‘return a strong government with a firm mandate’.

In hetzelfde jaar terug naar de stembus

Heath schreef net als Theresa May een ‘snap election’ uit. De regering toen vocht een bittere strijd uit met de vakbonden. ‘Wie regeert hier het land’, vroeg Edward Heath, ‘wij of de vakbonden?’ Het doet denken aan de kamp die Londen wil uitvechten met de Europese Unie. Premier Edward Heath verloor zijn meerderheid. Harold Wilson ging er met Labour op vooruit en stak de Conservatieven voorbij. Maar niemand had een meerderheid. Wilson besloot met een minderheidskabinet aan de slag te gaan. In oktober van hetzelfde jaar trokken de Britten terug naar de stembus.

Geen progressieve coalitie

In de huidige campagne liet de schaduwminister van Buitenlandse Zaken Emily Thornberry in een onbewaakt moment ontvallen dat Labour geen deals wil sluiten. Als de exit poll klopt dan behaalt de progressieve coalitie van Labour, de Schotse nationalisten en de Liberal Democraten evenveel zetels als de Tory’s. Het heeft dus weinig zin om deals te sluiten.

De SNP verliest volgens de voorspelling 22 zetels. Een ongeloofelijke klap voor Nicola Sturgeon en haar pleidooi voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum.

Maar de grootste klap is voor Theresa May. Indien haar partij geen meerderheid haalt, dan zijn haar dagen als partijleider geteld. May heeft mogelijk een lichtpuntje: in 2015 had de exit poll het mis. David Cameron zag een voorspelling van 316 zetels op het scherm verschijnen, tegen de ochtend had hij een volstrekte meerderheid. 

Foto: BBC

Harry De Paepe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Harry De Paepe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans