fbpx


Politiek

Tinne Van der Straeten, de arrogantie van Poetin en de hersenen van Loekasjenko

België BananenrepubliekWat hebben we met z’n allen geluk, in de Vivaldi-regering zit een nerdie kenau die voor ons alle ingewikkelde problemen zal oplossen. Halleluja! De emanatie van dr Sheldon Cooper zit in de regering. Ik dacht dat ze op elk moment ‘bazinga’ ging roepen. Maar neen, ze meende het. Het is de groene arrogantie van een Gazprom-aficionado die denkt dat ze alles kan oplossen, maar tot nu toe eigenlijk alles alleen maar naar de vaantjes hielp. Ze heeft de arrogantie van…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Wat hebben we met z’n allen geluk, in de Vivaldi-regering zit een nerdie kenau die voor ons alle ingewikkelde problemen zal oplossen. Halleluja! De emanatie van dr Sheldon Cooper zit in de regering. Ik dacht dat ze op elk moment ‘bazinga’ ging roepen. Maar neen, ze meende het. Het is de groene arrogantie van een Gazprom-aficionado die denkt dat ze alles kan oplossen, maar tot nu toe eigenlijk alles alleen maar naar de vaantjes hielp. Ze heeft de arrogantie van Poetin, de hersenen van Loekasjenko. Het geldt als compliment binnen de groene sekte in Vlaanderen.

Waanzinnige Tinne de Queen of the Nerds

Volgens sommige complotdenkers is waanzinnige Tinne een communistische Poetin-Versteher die groen infiltreerde om na Duitsland, Oostenrijk en Italië ook België verslaafd en afhankelijk te maken van het giftige Russisch gas. Het gas zou aan onze hersencellen vreten tot op het niveau dat we enkel nog communistische bullshit kunnen uitkramen. Met andere woorden: chemische brainwashing via Gazprom.

Andere meer realistische rechtse roeptoeters zien onze ‘queen of the nerds’ eerder als een prinzipienreiter, een afzichtelijke amazone van dogmatische stokpaardjes van groen communistische klimaatdrammerij. Ze waant zich een van de schikgodinnen die op Afrikaanse lichterschuiten een nieuwe groene dictatuur wil installeren en ons slaaf wil maken van een middeleeuwse minder-minder-maatschappij.

De perceptie van een aalmoes

En hoe heeft deze klimaatwappie voor een oplossing van de energiecrisis gezorgd? Een energiecheque van tweemaal 200 euro. Een maatregel die niet weegt op de begroting, want het is ongeveer de meerwaarde van de btw-inkomsten van de regering of toch bijna.

Volgens de VREG stijgt de energiefactuur van een gemiddeld gezin dit jaar met 9.200 euro. Zes procent –de btw– van 9.200 euro is 552 euro, we krijgen maar 392 euro terug, 160 euro blijft aan de vingers van Vivaldi kleven. Ze hebben dat nodig voor snoepreisjes met een privéjet voor ministers en parlementsvoorzitters met een nest persmuskieten als nuttige bagage. Bovendien krijgt niet iedereen de energiecheque. Het is niet voor de armsten en niet voor de rijksten. Het wordt uitbetaald aan iedereen zonder sociaal tarief, en wordt later terug afgepakt van iedereen die te veel verdient.

Terugbetalen of in het zwart werken

We kunnen best snel loon verdonkeremanen en in het zwart gaan werken. Mogen we dat wel nog zeggen, in het zwart werken? Is dat geen stigmatisering van de anderskleurige vluchtelingen zonder papieren, die zwarte klusjes opknappen om te overleven?

In elk geval werken we beter in het zwart. Want anders moeten we dat aalmoes van 4,2% van de stijging van onze energiefactuur nog teruggeven ook. Mijn teleurstelling was groot toen ik de hoofdredacteur van Doorbraak vroeg of hij uit sociale overwegingen mijn gage in het zwart wou betalen en ik een njet kreeg. En ik die dacht dat Pieter een linkse Vlaams Belanger was. Een aanhanger van linkse Tom. Ik weet niet of ik nu blij moet zijn omdat hij het niet is of verdrietig omdat ik niet in het zwart kan werken.

Sinterklaasconclaaf

Het sinterklaasconclaaf rond energie was een typische Belgische politiek electorale consensus. Het aalmoes van 392 euro kan voor de socialisten verkocht worden als enorme geste. Voor de groenen is het bedrag klein genoeg zodat we met z’n allen verplicht zijn om in de kou te zitten en minder energie te verbruiken. Voor Open Vld raakt het niet aan de begroting. Voor CD&V is het voldoende enerzijds anderzijds om het aan hun divers electoraat te slijten. Iedereen gelukkig, behalve mijn bankrekening.

Dit was niet op de afbraak:

  • De fiscus. Op 16 september van de dag des heren viel Veerle Heeren voor de derde maal onder het kruis. Ze werd ter plaatse gekruisigd.
  • Terroristen vinden het onmenselijk om in een kooi of in een versterkt aquarium berecht te worden om later levenslang in een kooi opgesloten te worden. In hun land van herkomst krijgen ze geen rechtszaak, ze worden meteen een kopje kleiner gemaakt.
  • Was het gender van Jezus wel mannelijk? Was hij wel hetero? Met zijn bevallig kleedje en lang haar was hij misschien wel een transseksueel zonder scheermesje. Hij liet zich omringen door 12 mannen. Geen vrouwen? Hij werd ook aan een kruis genageld en niet aan een pijl. #genderblender?
  • Open Vld gaat in zijn najaarscongres op zoek naar de invulling van vrijheid. Naar het schijnt is de eerste vraag of de kiesdrempel de vrijheid niet schaadt.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.