JavaScript is required for this website to work.
post

Trump heeft de conservatieven achter zich

David Neyskens26/2/2017Leestijd 3 minuten

Dag 3 van CPAC: een zwarte sherrif en kritiek op federale overheidsagentschappen. En een poll. Trump mag op zijn twee oren slapen …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

CPAC dag drie. Na twee volle dagen hebben de meesten een kleine indigestie gekregen lijkt het wel. De persruimte, waar ik op donderdag om 8.30 het laatste plekje aan tafel kon bemachtigen en die gisterenochtend afgeladen vol zat tijdens de speech van Trump, ziet er maar leeg uit met amper een derde van de plaatsen gevuld. De zaal raakt ook maar moeilijk vol. Het programma is heel wat zwakker dan de voorbije paar dagen. De keynote speech is dan ook maar van een C-figuur. Sheriff David Clarke uit Milwaukee die ternauwernood de rechtse relnicht Milo Yiannopoulos moest komen vervangen. Clarke steunde Trump tijdens de verkiezing. Als zwarte sheriff heeft hij een interessant law-and-order profiel, en hij maakt zich nu klaar om kandidaat te worden voor de Senaat in 2018.

Scott Pruitt: ‘De toekomst is niet meer wat ze geweest is’

De enige beleidsmaker die vandaag langskwam was dan weer wel een man met een belangrijk profiel, de nieuwe baas van het milieuagentschap, de EPA (Environmental Protection Agency), Scott Pruitt.

Pruitt wordt hier met veel enthousiasme ontvangen. De voormalige advocaat-generaal van Oklahoma wordt door zijn tegenstanders omschreven als klimaatontkenner en werd op zijn doortocht in Brussel enkele weken geleden nog op boegeroep onthaald door de groene beweging. De man werd ingezworen op vrijdag 17 februari en ging afgelopen dinsdag aan de slag.

Pruitt zal zijn beleid rond drie zaken laten draaien: proces, de wet en federalisme. Het proces gaat over de manier waarop men regulering gaat invoeren, hij wil het gerecht niet meer gebruiken om regelgeving te maken.
De wet gaat over het feit dat de EPA maar kan doen wat het als beleidskader gekregen heeft van het congres. De wet staat boven de overheid. John Adams, de tweede president van de VS, zei het al meer dan 220 jaar geleden: ‘a Republic of Laws’.
Ten derde staat federalisme centraal. Toen Pruitt actief was in Oklahoma daagde hij de EPA veertien keer voor de rechter en hij zegt dat hij elke keer won. Waarom? Omdat de EPA onder Obama te veel regels oplegde aan de staten, regels waarvoor de EPA niet eens bevoegd was. In twintig jaar Bush I, Clinton en Bush II, vaardigde de EPA vijf federale plannen uit. Onder Obama waren het er 56. Hij wil dat de reguleringsdrift sterk vermindert. Verwijzend naar Steve Bannon die ook al zei op donderdag dat hij een einde wilde maken aan de ‘administrative state’.

Klimaatsverandering stond centraal onder Obama, Pruitt wil een koerswijziging. Hij wil vooral de nadruk leggen op het milieu: schoon water en schone lucht. Hij erkent de menselijke impact op het klimaat, maar hij betwijfelt of we de precieze impact kennen. Daarnaast is de vraag of de tools in de toolbox zitten. Het Congres heeft zich niet uitgesproken, een overheidsagentschap kan niet zomaar doen wat het wil. Het Congres moet spreken, het is maar op dat moment dat de uitvoerende macht kan doorgaan. Hij wil de nadruk leggen op rechtszekerheid, waarbij het agentschap en de wet geen twee verschillende zaken kunnen zeggen. Hij sluit af met de uitspraak: de toekomst is niet meer wat ze geweest is.

Resultaten van de straw poll

CPAC sluit traditiegetrouw af met de resultaten van de peiling die onder de aanwezigen wordt gehouden. Ik geef graag nog de belangrijkste cijfers mee:
– Gaan de Verenigde Staten in de goede of de slechte richting: 44% in de goede richting, 47% slechte richting. Dat is een verbetering; voor de verkiezingen had 80% van de Republikeinen het gevoel had dat het land in de verkeerde richting ging.
– Hoe populair is Donald Trump onder de aanwezigen op de conferentie? 86% staat achter hem, terwijl 12% het niet met hem eens is. Trump heeft dus veel aanhang in de conservatieve beweging. Trump is de conservatieve beweging en de conservatieve beweging is Trump.
– Vinden de aanwezigen Trump een conservatief: 80% zegt dat Trump conservatief is, 15% is het daar niet mee eens..
– Wat moet de regering aanpakken: belastinghervorming volgens 33%, 28% afschaffen Obamacare, 17% bouwen van de muur met Mexico, 12% migratieban uit zeven moslimlanden, 8% zegt dat het belangrijkste de infrastructuur van het land is.
– 67% van de aanwezigen zegt dat de Republikeinen in het congres meer moeten doen om Trump te steunen. Dat is een belangrijk signaal naar de Congresleden om Trump volop te steunen, want de basis staat achter Trump. Paul Ryan, de leider in het Huis van Afgevaardigden, werd vandaag ook al eens aangepakt op het podium.
– Er is zeer veel steun voor de genomineerde voor het Hooggerechtshof, deze is zelf populairder dan Trump, 94% van de aanwezigen staat achter hem. De conservatieven hebben HUN kandidaat van Trump gekregen. Het congreslid dat tegen Gorsuch zou stemmen, kan vrijwel rekenen op het einde van zijn politieke carrière, 86% van de aanwezigen zouden minder geneigd zijn om op die persoon te stemmen.
– 81% van de aanwezigen steunt de controversiële immigratieregel die Trump drie weken geleden afkondigde.
– Ten slotte Twitter en Trump. 70% van de aanwezigen vindt dat Trump absoluut moet blijven twitteren, 28% vindt dat het wat minder mag zijn.

Conclusie na CPAC 2017

Trump heeft de conservatieve beweging achter zich en is in feite zeer enthousiast over Trump zijn beleid. Trump is er echter in geslaagd van meer te doen dan de beweging achter zich te krijgen, hij slaagde er ook in nieuwe mensen, zijn mensen, in de beweging te doen krijgen. CPAC 2011 lanceerde Trump in de conservatieve beweging, CPAC 2017 is het moment dat hij de beweging is. Op es jaar tijd is dat toch een grote verwezenlijking.

En Sheriff Clarke? Matige toespraak. U kijkt beter naar de slottoespraak van Glenn Beck (in zijn goeie periode) op CPAC 2010, ook te bekijken op Youtube. Die was toch veel meer tekenend waar de conservatieve beweging van toen naartoe ging. Dat men dan vandaag met een leider als Donald Trump zit is niet zo vreemd.

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.