fbpx


Buitenland

Trump is niet onze kampioen

Hoed u voor Donald


Als ware beschaving bestaat uit ‘beperking’, dan is Donald Trump de minist beschaafde man in het westelijk halfrond. Alles aan Trump is te veel. Hij roept de grootste vulgariteiten, vertelt de meest waanzinnige leugens. In futiele Twitter-relletjes hanteert hij de sterkst mogelijke grootspraak, in ernstige debatten spreekt hij met de grootst mogelijke vaagheid. Tegen de zwakken doet hij buitensporig neerbuigend, tegen de sterken overdreven onderdanig. Hij gebruikt om de haverklap een krachtterm, verkiest somptueuze paleizen en koestert de meest groteske zelfbegoocheling. Het lijkt soms alsof de nieuw verkozen president van de Verenigde Staten nooit is opgevoed: hij drijft zomaar een beetje mee op de golven van zijn laagste instincten. 

Toch is Trump een held voor vele Vlamingen. Dat is te wijten aan een hardnekkige misvatting: dat de vijand van mijn vijand altijd mijn vriend is. Veel mensen merken dat Trump de ultieme boeman is voor het klassieke establishment. De gevestigde machten krijgen geen vat op de storm Donald. Hij werd verkozen zonder steun – zelfs met de actieve tegenkanting – van zowat alle mainstreammedia in de Verenigde Staten. Zelfs na zijn verkiezing blijft de president elect wild om zich heen schoppen, zonder zich te schikken naar de verwachtingen van de zetelende regenten. Dat appeleert aan een aanzienlijke groep Vlamingen die zich verwaarloosd en verworpen voelen door de (media-)elite in eigen land. Deze mensen lezen de berichten uit Amerika als een schelmenroman: de avonturen van doldwaze Donald, die de notabelen weer maar eens een neus zet. 

Trap er niet in

Rechtse Vlamingen zouden beter afstand houden van Trump: de man is een valstrik. De vorige president van de VS heeft die valstrik zelf gespannen, met populistische slogans, stellingnames waar hij zelf niet in gelooft en beloften die hij alweer heeft ingeslikt. Zo heeft hij op uiterst sluwe wijze miljoenen Amerikanen verleid. Trump zou zijn eigen moeder verkopen voor een overwinning en in de campagne heeft hij alles gezegd en gedaan om een kiespubliek aan zich te binden – maar finaal geeft de man alleen om zichzelf. Een man als Trump zal zijn eigen belangen altijd boven de belangen van zijn achterban plaatsen. Hij zal de Amerikaanse staat hanteren als een verlengstuk van zijn eigen verwaandheid, maar hij zal nooit een revolutie ontketenen ten dienste van de gewone en genegeerde mensen. Daarvoor heeft hij zelf te veel te verliezen. 

Trump is ook een valstrik van linkse Vlamingen. De strategie is simpel: alles wat (radicaal-)rechts is, moet en zal gelinkt worden aan Trump. Vervolgens kunnen vier jaar lang alle mislukkingen van de Trump-administratie ook in de schoenen van Rechts Vlaanderen geschoven worden. De linkerzijde wil maar al te graag alles wat rechts-conservatief guilty by association verklaren. Trump-apologeten spelen links dan ook in de kaart. Ze maken het de progressieven makkelijk om straks elk rechts voorstel belachelijk te maken met een simpele verwijzing naar de clown Trump. Wie Trump nu op het schild tilt, zal vermorzeld worden onder het gewicht van zijn blunders. Alleen wie wat afstand houdt van deze roekeloze en onbetrouwbare figuur, kan hopen enige geloofwaardigheid te behouden. 

Valse profeet

Het is natuurlijk niet zo gek dat kritisch denkende mensen soms geneigd zijn om Trump te verdedigen in discussies. Het journaille heeft deze verkiezingsnederlaag slecht verteerd. Sommige berichtgeving over Trump is zo karikaturaal ‘fake news’ dat het aan provocatie grenst. Alleen: Trump is geen verdediging waard. De man is een politieke avonturier, die onverwacht veel geluk heeft gehad. Hij is ongeschikt als boegbeeld van de mondiale contrareformatie. Hij heeft niet het lef van Le Pen, niet de woordkunst van Wilders, niet de flair van Farage. Hij zal de inhoudelijke haarspeldbochten aan elkaar rijgen en al zijn voornemens vergeten. Hij zal het nieuws blijven domineren als de vuilgebekte zonderling die hij is, maar uiteindelijk zal hij ook snel vergeten worden door de geschiedenis. Zonder bakens verzet te hebben. 

Kijk dus uit voor Trump. Verzet u tegen onrechtvaardige berichtgeving, maar doe dat door de leugens en de hypocrisie bloot te leggen. Als ze huiveren voor een toetreding tot Rusland, opper dan eens iets over de warme relaties met China. Als ze jammeren dat Trump ons uitlevert aan Poetin, herinner dan aan het moment waarop Obama Oekraïne overliet aan de Russen. Als ze klagen dat Trump het Midden-Oosten in de soep laat draaien, wijs dan op de onstaansgeschiedenis van Islamitische Staat onder Obama en Clinton. Als ze schande spreken van het cowboygedrag van Trump, duikel dan cijfers op over de talloze drone-moorden van Obama. Maar wat u ook doet: laat u nooit in hetzelfde hoekje duwen, want Trump is een zelfzuchtige omnivoor. Hij zal u verslinden. 

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Katleen van den Heuvel

Katleen Van den Heuvel is historica en filosofe en verslindt boeken.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.