JavaScript is required for this website to work.
Europa

Turkije 28e lidstaat EU

Theo Lansloot2/7/2016Leestijd 2 minuten

Het raakte wat ondergesneeuwd door brexit; Erdogan wil een referendum organiseren om Turkije aan te sluiten bij de EU.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Precies op de dag van het brexit-referendum, maakte een Turkse persagentschap bekend dat president Erdogan nagaat of ook Turkije geen volksraadpleging kan houden maar dan om in de EU te komen. Dit feit werd helemaal ondergesneeuwd door het brexit-referendum en zijn fall-out.

De uitslag van zo’n referendum is natuurlijk voorspelbaar; een overgrote meerderheid van de Turken wil immers in de EU.

Zoals bekend heeft de EU de uitslag van de Britse volksraadpleging aanvaard zonder te wachten op de rol die het Britse parlement na de bexit nog kan spelen. Zij dringt zelfs op spoed aan om met de boedelscheiding te beginnen. Nadat zij de brexit zonder meer heeft erkend, zal de Europese Unie moeilijk het meer dan waarschijnlijk pro-Europees resultaat van een Turks referendum kunnen afwijzen. En dat is precies wat Erdogan beoogt.

Turkije diende al in 1987 zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap in en voert  sinds 2005  moeizame onderhandelingen daartoe. De huidige EU-leiders zijn niet happig wegens de vele gebreken van het Turkije van Erdogan op allerlei gebieden zoals mensenrechten, godsdienst- en persvrijheid, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, parlementaire onschendbaarheid … De eventuele toetreding van een echte lekenstaat die Atatürk voor ogen stond, zou heel wat makelijker zijn geweest. Het Turkije van Erdogan is echter meer en meer een autoritaire moslimstaat waar alleen de sharia geldt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, sloot onlangs elke uitbreiding van de EU tot 2020 uit. Maar op 30 juni zijn verdere onderhandelingen gepland tussen de EU en Turkije. Die gaan over budgettaire aspecten van het in maart getekende controversiële migratieakkoord waarvoor voornamelijk bondskanselier Merkel verantwoordelijk is. Via een volksraadpleging hoopt president Erdogan nu die langdurige en moeizaam verlopende onderhandelingen te omzeilen. Hij maakt er geen geheim van dat hij eens de Turkse toetreding een feit is, hij in de Unie een leidende rol wil spelen.

Foto: (c) Reporters 

 

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties