Actualiteit, Europa

Turkije 28e lidstaat EU

Precies op de dag van het brexit-referendum, maakte een Turkse persagentschap bekend dat president Erdogan nagaat of ook Turkije geen volksraadpleging kan houden maar dan om in de EU te komen. Dit feit werd helemaal ondergesneeuwd door het brexit-referendum en zijn fall-out.

De uitslag van zo’n referendum is natuurlijk voorspelbaar; een overgrote meerderheid van de Turken wil immers in de EU.

Zoals bekend heeft de EU de uitslag van de Britse volksraadpleging aanvaard zonder te wachten op de rol die het Britse parlement na de bexit nog kan spelen. Zij dringt zelfs op spoed aan om met de boedelscheiding te beginnen. Nadat zij de brexit zonder meer heeft erkend, zal de Europese Unie moeilijk het meer dan waarschijnlijk pro-Europees resultaat van een Turks referendum kunnen afwijzen. En dat is precies wat Erdogan beoogt.

Turkije diende al in 1987 zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap in en voert  sinds 2005  moeizame onderhandelingen daartoe. De huidige EU-leiders zijn niet happig wegens de vele gebreken van het Turkije van Erdogan op allerlei gebieden zoals mensenrechten, godsdienst- en persvrijheid, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, parlementaire onschendbaarheid … De eventuele toetreding van een echte lekenstaat die Atatürk voor ogen stond, zou heel wat makelijker zijn geweest. Het Turkije van Erdogan is echter meer en meer een autoritaire moslimstaat waar alleen de sharia geldt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, sloot onlangs elke uitbreiding van de EU tot 2020 uit. Maar op 30 juni zijn verdere onderhandelingen gepland tussen de EU en Turkije. Die gaan over budgettaire aspecten van het in maart getekende controversiële migratieakkoord waarvoor voornamelijk bondskanselier Merkel verantwoordelijk is. Via een volksraadpleging hoopt president Erdogan nu die langdurige en moeizaam verlopende onderhandelingen te omzeilen. Hij maakt er geen geheim van dat hij eens de Turkse toetreding een feit is, hij in de Unie een leidende rol wil spelen.

Foto: (c) Reporters 

 

Theo Lansloot

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Theo Lansloot?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans
// geen premium